Cum pot bacteriile controla tot ceea ce facem

Distribuie!

“Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte probioticele ca fiind „microorganisme vii care, când sunt administrate în cantităţi adecvate, sunt benefice pentru sănătatea gazdei”. Pe scurt, toate tulpinile de probiotice acţionează în trup pentru promovarea unei stări de sănătate, însă nu toate acţionează în acelaşi fel.

Unele bacterii sunt experte în producerea de substanţe antimicrobiene care protejează intestinele de microbii dăunători, altele previn problemele digestive, în timp ce altele reglează sistemul imunitar. Când înţelegem modul în care aceste bacterii diferite comunică cu corpul nostru, putem lua măsuri mai bune pentru a le face să acţioneze în avantajul nostru.


Cine domină universul? Microbii

Deşi greu de crezut, trupul uman este într-un dialog constant cu microbii din intestine. Chiar şi când dormim, corpul nostru este ocupat să testeze, să asculte şi să primească informaţii de la trilioanele de rezidenţi minusculi din intestinele noastre. Şi, după cum arată ştiinţa, microbii (sau flora intestinală) au multe de zis. Şi ceea ce au de spus contează enorm pentru bunăstarea noastră.


De fapt, studii curente au confirmat că flora intestinală este implicată în multe procese asociate cu sănătatea, cum ar fi absorbţia nutrienţilor, protecţia contra agenţilor patogeni, producţia de neurotransmiţători, imunomodularea şi funcţia de protecţie prin bariera intestinală. Chiar şi formarea oaselor, modificările de dispoziţie şi somnul pot fi influenţate de microbiomul intestinal.

Dacă vrei să-ţi schimbi starea de sănătate, analizează-ţi microbii.

Flora intestinală este atât de importantă pentru corp, încât unii experţi o consideră un organ distinct şi de sine stătător. Însă, spre deosebire de alte organe ca ficatul şi creierul, care sunt programate să funcţioneze conform unor coduri genetice predefinite, compoziţia şi funcţionarea microbiomului intestinal este influenţată în mare măsură de stimulii din mediu – în special de alimentaţie. Cu alte cuvinte, flora intestinală poate fi influenţată de alegerile de stil de viaţă. Iar aceasta este o veste bună! Acest lucru înseamnă că deţinem puterea de a controla felul în care microbii lucrează în propriul nostru interes.

Avem acum suficiente informaţii, confirmate de ştiinţă, care să permită fiecăruia dintre noi să ia măsuri în vederea optimizării sănătăţii intestinale. În primul rând şi înainte de orice, este important să avem o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe şi legume cu fibre, care ajuta microbii să prospere. Consumul de alimente fermentate şi de suplimente cu probiotice ajută, de asemenea, la menţinerea sănătăţii intestinale.

4 moduri în care probioticele te ajută să fii mai sănătos

Tulpinile probiotice din comerţ sunt bine echipate pentru a străbate mediul aspru al stomacului şi al intestinului subţire şi a se stabili în intestinul gros. Aici, microbii ştiu foarte bine să comunice cu corpul. Ca mulţi alţi membri ai populaţiei microbiomului, care au impact asupra sănătăţii, şi tulpinile probiotice din comerţ funcţionează în multe feluri:

1. Întăresc sistemul imunitar
Tractul gastrointestinal este dotat cu celule specializate (celule dendritice) care testează conţinutul intestinului pentru a mări sau a reduce inflamaţia. Probioticele sunt echipate să comunice cu celulele imunitare de testare pentru a le informa dacă sunt prietenoase sau nocive (adică toxine sau agenţi patogeni). Această interacţiune are un efect de calmare asupra sistemului imunitar şi este esențială pentru efectele benefice ale probioticelor, pentru că inflamaţia are consecinţe sistemice şi cu impact pe termen lung asupra sănătăţii.

2. Stimulează producţia de nutrienţi care promovează sănătatea
Probioticele descompun surse de carbon complexe (ca fibrele din polizaharide ale plantelor) pentru a produce metaboliţi benefici, ca vitamine şi acizi graşi cu lanţ scurt (AGLS). AGLS ca butiratul sunt cunoscuţi pentru abilitatea lor de a inhiba creşterea agenţilor patogeni. Aceştia servesc şi ca surse importante de energie pentru colonocite (celule epiteliale ale colonului) şi se crede că reglează expresia genelor umane pentru a reduce riscul de tulburări gastrointestinale, unele forme de cancer şi boala cardiovasculară. Un consum mărit de alimente bogate în fibre este o sursă importantă de acizi graşi cu lanţ scurt.

3. Formează o barieră intestinală de protecţie
Probioticele întăresc bariera epitelială intestinală astfel încât conţinutul stomacului, care poate dăuna organismului, să nu fie eliberat din intestine. Acest lucru este posibil prin interacţiunea cu sistemele celulare, care fortifică stratul de mucus epitelial intestinal care blochează adeziunea patogenilor şi prin sudarea legăturilor dintre celulele epiteliale.

4. Inhibă ataşarea patogenilor de suprafeţele intestinale
Probioticele şi alţi microbi benefici sunt experţi în manipularea mediului în care trăiesc, astfel încât să ţină la distanţă patogenii competitivi şi bacteriile nocive. Probioticele s-a dovedit că reglează expresia produselor antimicrobiene, cum ar fi defensinele şi catelicidinele, pe care organismul uman le produce în mod natural. Probioticele pot spune trupului uman şi să mărească producţia de anticorpi specifici pentru patogeni. Probioticele posedă un întreg arsenal, dar pot produce şi alte substanţe antimicrobiene, bacteriocine şi microcine. Chiar şi acizii graşi cu lanţ scurt, care sunt produşi prin fermentarea probiotică a polizaharidelor din plante, pot inhiba patogenii.

 

Bacteriile deţin conducerea, de aceea este important să le înţelegem.
Fiecare persoană are o floră intestinală unică şi specificul acesteia poate influenţa şi eficacitatea suplimentelor cu probiotice pe care le folosim.

Probioticele sunt importante pentru sănătate, însă cea mai bună strategie pentru optimizarea acestora este o dietă echilibrată şi diversificată, care să conţină fibre prebiotice, pe de o parte, şi care să excludă carbohidraţii rafinaţi şi adaosul de zahăr, pe de altă parte.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=11554
  2. Foto: stiintaonline.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Între ştiinţă şi alchimie – un mare geniu Isaac Newton
În anii ’80, CIA a investigat tehnica „Gateway Experience” pentru a modifica conştiinţa şi a scăpa în cele din urmă de restricţiile spaţiu-timp
Gândurile pozitive vor contribui din plin la menţinerea stării noastre de sănătate şi a bunăstării
Pentru a realiza o veritabilă deplasare în timp la nivelul conştiinţei este necesară o rafinare deosebită a percepţiei şi a nivelului de cunoaştere. O dată ce „ţinta” temporală a fost ferm fixată la nivel mental, focalizarea energiei mentale spre acea zonă va determina amorsarea unui proces de rezonanţă, prin care ajungi să „trăieşti” efectiv în respectiva perioadă de timp şi să te identifici perfect cu stările, emoţiile şi caracteristicile acelor vremuri
Spionajul PSI: Puterea mentală, focalizată corect, ar putea dezvălui complet secretele şi măsurile de securitate ale inamicului şi nu numai
Subconștientul, puterea uriașă a minții umane! Imaginea mentală și proiectarea ei cu perseverență și credință în subconștient reprezintă secretul de a obține de la subconștient tot ceea ce îți dorești!
DOBROGEANUL Aeticus Donares, primul om care a făcut Ocolul Pământului, în secolul V…
Cunoaşterea noastră cu adevărat o realizăm nu numai prin înţelegerea lumii materiale pe care ne-o descoperă lumina fizică, ci mai ales prin cunoaşterea de dincolo de materie, unde străluceşte lumina spirituală
Proiectul Looking Glass: Scopul acestui proiect este pe de o parte acela de a observa chiar şi cele mai fine distorsiuni temporale (chiar şi de ordinul milisecundelor) din trecut, iar pe de altă parte acela de a perfecţiona o tehnologie capabilă să „privească” în viitor la mai multe „scenarii” virtual posibile pentru a putea fi aleasă în momentul prezent linia temporală cea mai favorabilă pentru versiunea pe care cei aflaţi la putere o doresc
Extrasenzorial, noi avem acces la Universul de Dincolo de Vizibil, un univers în care se găseşte şi spiritul, Universul Luminii Divine. Cu cât un spirit este mai evoluat, cu atât creşte nivelul de percepţie
Fizicul şi spiritul sunt legate prin corpul eteric al sufletului
Tehnologia pe baza căreia sunt construite și funcționează OZN-urile

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...