Ce pepene alegem: roșu sau galben?
„Ce pepene alegem: rosu sau galben?
Pepene rosu sau pepene galben? Cand vine vorba despre alegerea unui pepene totul se reduce la gusturi. Unii prefera pepenele rosu pentru ca este extrem de racoritor, altii ar opta pentru un pepene galben, dulce si aromat. Dar cand vine vorba despre beneficiilefiecaruia, stii pe care sa-l alegi? Atat pepenele rosu cat si pepenele galben sunt fructe deosebit de importante pentru meniul tau de vara. Pepenele nu numai ca este un desert savuros si racoritor, dar este si un adevarat „pachet” de nutrienti, avand in compozitie numeroase vitamine, minerale, antioxidanti, un numar scazut de calorii.
Daca ar fi sa alegem intre pepenele rosu si pepenele galben in functie de beneficiile fiecaruia, nu am avea cum sa spunem ca unul este mai bun decat celalalt. Fiecare isi are proprietatile lui miraculoase pentru organism. Asa ca cel mai intelept este sa cititi despre beneficiile pe care le au atat pepenele rosu cat si pepenele galben si sa-i aveti la masa cat mai des in aceasta perioada! Iata beneficiile pepenelui rosu:
- Iti face pielea sa radieze, datorita continutului ridicat de vitamina A si vitamina C. Doua felii de pepene rosu pe zi pot face minuni cu pielea ta, facand-o mai catifelata si mai stralucitoare. De asemenea, datorita aminoacizilor, pepenele rosu grabeste vindecarea ranilor.
- Te protejeaza de razele ultraviolete. Pepenele rosu are in compozitie apa, fibre si o concentratie mare de licopen, care conlucreaza pentru ca pielea ta sa absoarba cu pana la 40% mai putine raze UV.
- Iti da energie. Pepenele rosu este o sursa importanta de vitamina B, care ne creste nivelul de energie din corp. Recomandarea specialistilor este sa consumi pepene rosu inainte de exercitii pentru a te hidrata suficient, dar si pentru a avea mai multa energie.
- Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi. Toata lumea stie ca pepenele este un diuretic puternic. Datorita acestei proprietati, pepenele rosu scade riscul formarii pietrelor la rinichi.
- Poate preveni bolile de inima si chiar cancerul, datorita concentratiei mari de licopen, un antioxidant puternic care lupta impotriva formarii radicalilor liberi, care imbolnavesc celulele. De asemenea, licopenul ajuta la imbunatatirea vederii.
Beneficiile pepenelui galben:
- Reduce riscul aparitiei cataractei. Pepenele galben este o sursa extraordinara de betacaroten. Betacarotenul este transformat de corp in vitamina A, esentiala pentru sanatatea ochilor, dar si a oaselor. In urma unor studii s-a constatat ca femeile care au consumat pepene galben in cantitati mari si-au redus riscul aparitiei cataractei.
- Reduce tensiunea arteriala. Pentru ca este o sursa importanta de potasiu si magneziu, pepenele galben ajuta la diminuarea tensiunii arteriale. De asemenea, carotenoidele prezente in pepenele galben ajuta arterele si venele sa-si pastreze flexibilitatea.
- Ajuta la cresterea si dezvoltarea oaselor, datorita continutului de vitamina C. Astfel, pepenele galben grabeste vindecarea ranilor, a cartilagiilor si intarirea oaselor si dintilor. Totodata vitamina C imbunatateste sistemul imunitar, stimuland productia de celulele albe, care distrug virusii si bacteriile.
- Previne aparitia unor boli cardiovasculare. Pepenele galben este bogat in adenozina, un compus care ajuta la dilatarea arterelor si la subtierea sangelui. In acest fel, pepenele galben poate preveni atacul de cord.
- Reduce stresul. Poate parea suprinzator, dar pepenele galben este un fruct indicat persoanelor stresate si anxioase. Asta deoarece contine potasiu, ce are rol in normalizarea batailor inimii si a unei mai bune oxigenari a creierului.”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.