Ana Aslan, Tinerețe fără Bătrânețe
“ANA ASLAN, TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
Nume mari au apelat la tratamentul Gerovital H3. Ana Aslan a fost medic specialist în gerontologie și inventatoarea Gerovitalului.
Ana Aslan s-a născut la Brăila, în anul 1897. Decide să urmeze medicina, cu toate că, părinții se opun. Face greva foamei și familia hotărăște să o lase să-și împlinească visul.
În anul 1952, devine director al Institutului de Geriatrie, primul de acest gen din lume. În același an prepară vitamina H3 cunoscută sub numele de Gerovital.
Începând cu anii 60, clinica Anei Aslan de la Otopeni va fi frecventată de celebritățile lumii. I-au fost pacienți Nikita Hrusciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles De Gaulle, Tito, Mao Zedong, regele Arabiei Saudite, Aristotel Onassis, Pablo Neruda, Marlene Dietrich, Kennedy, Aucusto Pinochet.
Ana Asan era severă, exigentă. Nu s-a căsătorit, nu a avut copii, și-a dedicat viața cercetării. În vremea comunistă, clinica avea un venit de 17 milioane de dolari. O sumă colosală pentru acele timpuri, într-o țară comunistă.
În anii 80, Ana Aslan a avut parte de un proces intentat de statul comunist. Deschisese un azil de bătrâni și pentru că printre aceștia erau nume celebre ale familiilor burgheze, Catargiu, Șuțu, Ghica, comuniștii au adus-o în fața instanței. Pentru că munca ei era benevolat, ea a câștigat procesul.
A murit în anul 1988. Neavând moștenitori, Elena Ceaușescu a hotărât să nu i se organizeze slujbă religioasă. Este înmormântată la cimitirul Bellu.
Ana Aslan a descoperit efectul Gerovitalului, mai precis al procainei, un banal anestezic local folosit în stomatologie. În doze mici, procaina încetinea îmbătrânirea. A făcut un experiment pe un bătrân care avea 110 ani. Tremuratul mâinilor și clătinatul capului încetaseră, iar părul alb se repigmenta.
În anul 1956 s-a trecut la producția de serie sub formă de fiole și mai târziu și sub formă de pastile, cremă și loțiune capilară.
În anul 1980, a finalizat Aslavitalul.
Ana Aslan a trăit 90 de ani și spunea că bătrânețea este urâtă și trebuie să o evităm. Ea mai declara că, în Bulgaria și Caucaz, unde se consumă mult iaurt, oamenii trăiesc mai mult. Se spune că fructele care mențin tinerețea sunt merele, smochinele, caisele. Ea le numea fructele tinereţii.”[1]
SURSE
- http://www.efemeride.ro/ana-aslan-tinerete-fara-batranete
- Foto: efemeride.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.