Tunelurile și grotele din Brașov
Orasul Brasov (judetul Brasov)
Mult timp, existenta unei retele de galerii subterane istorice sub orasul Brasov a fost subiect de legende locale. Desi multi localnici si-au petrecut copilaria jucandu-se prin ele, oficial nu se (re)cunostea mai nimic despre existenta lor.
In urma descoperirii unei guri de tunel in anul 2006, subiectul s-a repus in discutie. Posibilitatea intrezarita ca Armata sa fi consolidat si folosit o parte din aceasta retea subterana explica in parte lipsa de informatii pe acest subiect.
Strada Lanurilor 1A
In Brasov, la inceputul lunii iunie 2006, in timpul unor lucrari edilitare de demolare, a fost descoperita intrarea unui tunel. Prin intermediul consilierului Ciprian Chiriches, cel care a coordonat lucrarile de demolare, stirea ca s-a descoperit un tunel in subsolul imobilului de pe Strada Lanurilor nr. 1 A a facut inconjurul presei, desi nu este prea clar ce s-a descoperit.
Consilierul Ciprian Chiriches relateaza:
„Tunelul de acces se afla in subsolul cladirii, sub scara de acces. La capatul lui, se afla o usa incuiata cu lacat si pe care era pus un sigiliu. (…) Chiar am inteles ca imobilul a fost, candva, al armatei. (…) Cand am spart lacatul, am dat de un put, cu un diametrul de aproximativ doi metri, facut din inele de beton.
Am gasit acolo corpuri de iluminat si tevi de cupru, pentru cablurile retelei de curent. (…) Nu pot cere oamenilor sa-si puna vietile in pericol. Trebuie sa angajam o firma specializata, care sa constinuie cercetarea. Cred ca sunt doar doi-trei metri pana la culoarul principal.”
Cunoscator al istoriei legendelor orasului, in opinia domniei sale, in subsol s-a descoperit „un acces catre un tunel care banuim ca duce la Biserica din Bartolomeu”. Adica o portiune care face parte probabil dintr-o retea subterana a vechii cetati, dar care parte sa fi fost intretinuta si pe vremea lui Ceausescu.
Simptomatic pentru mass-media, nu s-a mai revenit cu articole ulterioare descoperirii din anul 2006. Publicul larg nu cunoaste, asadar, daca Ciprian Chiriches a participat la descoperirea unei intrari intr-o retea de catacombe istorice sau a facut o boacana, dezvaluind prezenta unui tunel al armatei, despre care unii pot afirma ca mai bine tacea.
L-am contactat pe Ciprian Chiriches, care a avut bunavointa sa ne povesteasca urmarea: accesul se facea printr-un put vertical, ca de fantana, cu peretii din cilindri de beton. Existau trepte de fier pentru acces, asemanatoare scarilor de incendiu. Sigiliul a ramas la locul lui.
Echipe de la geniu si pompieri s-au mobilizat la fata locului, hotarand ad-hoc sau la directiva cuiva ca totul sa fie astupat cu pamant si apoi nivelat. Domnul Chiriches recunoaste ca preotul de la Biserica Bartolomeu neaga existenta unui tunel, desi ramane la parerea sa potrivit careia pe strada Lanurilor s-ar fi aflat intrarea tocmai intr-un astfel de tunel istoric.
Pe de alta parte, exista unele pareri potrivit carora consilierului Chiriches i s-a jucat o festa. In aceasta „cheie”, „descoperirea” este, de fapt, intrarea intr-un tunel utilitar, probabil de telecomunicatii, care de altfel apare si pe hartile cadastrale ale orasului Brasov. Este de prisos sa mai afirmam ca de initiativa tanarului consilier de a introduce tunelul in circuitul turistic s-a ales praful.
Tunelul Bisericii Bartolomeu
Biserica din Bartolomeu (LMI BV-II-a-A-11461), construita pe la 1223, este cea mai veche cladire pastrata in Brasov. Biserica nu se afla intre zidurile fostei cetati Corona (Kronstadt), ci in zona cunoscuta ca „Brasovul Vechi”. Langa zidurile ei, pe Dealul Sprenghi, ar fi existat si o veche cetate de aparare, datand din secolul al VI-lea.
Chiriches spune:
„In scrierile vechi se spune ca biserica Bartolomeu, cunoscuta drept cea mai veche din zona actuala a orasului si care era construita ca o cetate de sine statatoare, avea o multime de culoare de evacuare in caz de asediu, care duc in diferite zone.
Credem ca am descoperit tocmai unul dintre aceste culoare. Se pare ca acest tunel descoperit sub fosta casa din strada Lanurilor 1A duce tocmai pe Dealul Sprenghi, langa Biserica Bartolomeu.”
Exista si alte guri de tunel prin care se poate intra in vasta retea subterana de sub Brasov. Deoarece nu cunoastem starea lor individuala, le prezentam la „Varia”.
Varia
In legatura cu reteaua subterana a Brasovului se contureaza urmatorul tablou: a existat o retea subterana veche, in parte cunoscuta de Securitate si Armata, in parte folosite de aceste institutii in scopuri proprii.
In timpul evenimentelor din 1989, se afirma ca aceste galerii au fost folosite de teroristi. Din diferite motive, fie pentru a le tine secrete, fie pentru a impiedica accidentarea persoanelor, fie pentru a impiedica boschetarii sa-si faca salasuri din ele, intrari in aceasta retea subterana au fost astupate.
Asa vad locuitorii din Brasov problema catacombelor, iar faptul ca la imobilul din strada Lanurilor 1A, un ofiter de la Armata venea periodic sa verifice starea sigiliului pare sa le confirme spusele.
– Guri de intrare, majoritatea inchise sau impracticabile, exista pe strazile Cuza Voda nr. 39, Mihai Viteazul nr. 2, De Mijloc nr. 20, Dupa Ziduri, Nucului, Canalul Timis nr. 18, in spatele Politiei si in curtile Scolii de Muzica si a Liceului de Arta.
– Cele doua tuneluri de Dupa Ziduri sunt adevarate galerii in care poti sa te ratacesti cu usurinta. Se pare ca intre cele doua exista o legatura, desi nimeni nu stie cine le-a construit si cine le-a folosit La prima vedere par galerii naturale, dar din loc in loc se vede ca au fost amenajate de mana omeneasca.
–Vechea Cetate de pe deal (actualul complex turistic Cetate), construita in anul 1524, este prevazuta cu trei tuneluri. Unul a fost strabatut de la un capat la altul acum cativa ani. Constructia lor dateaza probabil din secolul al XVI-lea. In Cetate sunt vizibile doua guri de intrare, situate in doua fantani, una dintre ele fiind adanca de aproape 30 de metri. Tunelurile au iesire spre strazile De Mijloc, Nicolae Iorga si Cuza Voda.
– In privinta Casei Muresenilor (LMI BV-II-m-A-11582; Piata Sfatului 25) din centrul orasului se afla intrarea astupata a unui tunel subteran, avand o inaltime aproximativa de 1,40 metri, prevazut cu bolta de caramida. Se presupune ca tunelul trece pe sub Piata Sfatului si de acolo spre Republicii, pana pe sub Tampa.
– De-a lungul timpului, surpari accidentale produse in Piata Sfatului au scos la iveala structuri subterane. Prin anii 1963-1964 un camion rusesc s-a prabusit intr-o cavitate, cu diametrul gurii de aproximativ un metru, langa Muzeul de Istorie. O alta groapa cu provizii s-a descoperit tot accidental, la schimbarea pavajului din Piata Sfatului, in anii 1987-1988.
– La cativa metri in spatele gradinilor de pe strada Doborogeanu Gherea, se afla doua grote. Pana nu demult, pe timpul noptii aici se adaposteau boschetarii. Legendele spun ca doua tuneluri din cetate serpuiesc pe sub Tampa si pe sub Piata Sfatului. Alte catacombe duc pana in Bartolomeu si nu putini sunt brasovenii care le-au strabatut in copilarie, jucandu-se.
– Turnul Negru (LMI BV-II-m-A-11294.05), datand din veacul al XVI-lea, era legat cu cetatea printr-un tunel subteran si un pod mobil. Restaurat in anul 1996, in Turnul Negru functioneaza in prezent un punct muzeistic ca sectie a Muzeului Judetean de Istorie.
SURSE
- Emil Strainu si Ionut Vlad Musceleanu – „Secretele Romaniei Subterane”, pag. 61-66, Editura Triumf, 2013.
- Foto: https://catacombelebrasovului.wordpress.com/category/tunelurile-de-dupa-ziduri/
- Foto: www.locuriuitate.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.