Templul Kailasa, cea mai mare construcţie monolitică din lume făcută într-un munte

Kailas Temple in Ellora, Maharashtra state in India
Distribuie!

„Cum a putut omenirea, cu mult timp în urmă, să construiască structuri enorme este o întrebare căreia oamenii de ştiinţă n-au reuşit încă să-i dea un răspunde satisfăcător.

Când privim la Stonehenge sau la monumente preistorice similare, ne întrebăm ce anume i-a determinat pe oameni să construiască astfel de structuri megalitice. Cum nimeni nu este capabil să ofere un răspuns concret, oamenii au ajuns la concluzia că numai civilizaţiile extraterestre avansate ar putea să explice originea acestora.

Ultimele generaţii au realizat mai mult decât oricare altele înaintea lor, dar părem mai hotărâţi ca niciodată să discredităm pe oricine altcineva care înaintea noastră a realizat ceva ce noi înşine nu putem replica.

Adevărul este că civilizaţiile din cele mai vechi timpuri erau mai avansate decât ne place nouă se credem astăzi. Spre exemplu, indienii hinduşi din Antichitate au fost maeştri în matematică şi arhitectură, trigonometria şi algebra lor fiind inventată şi dezvoltată independent de lumea occidentală.

Există aproximativ 30 de milioane de texte sanscrite care încă aşteaptă să fie traduse de către specialişti. Este vorba despre scrieri combinate ale civilizaţiilor şi, dacă într-un fel reuşim să interpretăm măcar o mică parte din ele, s-ar putea să găsim răspunsuri la ceea ce încă ne tulbură.

Spre exemplu, cum a fost sculptat un templu dintr-un munte, piatră pe piatră, până la 200.000 de tone fiind extrase în două decenii pentru a ne oferi imaginea a ceea ce este acum vechiul templu Kailasa din Maharashtra, India.

În ceea ce priveşte motivul construcţiei, se crede că el este un tribut adus zeului Shiva, pentru a simboliza casa de pe Muntele Kailash din Himalaya. Cultul lui Shiva este unul dintre cele mai vechi şi mai renumite din instoria spirituală a Indiei, ale cărui rădăcini se pierd în negura timpului.

Potrivit unei legende totul a plecat de la boala fără leac a unui rege şi determinarea reginei sale de a-l salva. Aceasta a promis că va construi un templu lui Shiva, dacă divinitatea va da curs rugăciunilor sale. Timpul se scurgea şi nimeni nu mai credea că este posibil ca, în mai puţin de o săptămână, cât mai rămăsese până la termenul final, cineva să fie capabil să finalizeze templul.

Conform legendei poporului Marathi, un arhitect pe nume Kokasa a găsit soluţia perfectă şi a reuşit construirea templului, la timp, aşa cum a promis regina, sculptând un munte de sus în jos. Mulţumită lui şi inventivităţii sale, regele a fost salvat, sau cel puţin aşa spune legenda.

Dincolo de legendă, mulţi istorici şi arheologi cred că a fost construit undeva între anii 757 şi 783 d.Hr., dintr-o singură stâncă, prin excavarea unui munte de sus în jos. În perioada a două decenii, s-a folosit o practică denumită „cut – out monolith”, ceea ce s-ar traduce ca sculptură în stâncă – tăiată pe dinafară, de sus în jos prin eliminarea surplusului, în locul metodei mult mai comună şi mai uzată – ”cut – in monolith” – adică tăierea prin interior a blocului de stâncă, de jos în sus.

Hinduşii Imperiului Rashtrakuta au excavat 200.000 de tone de rocă , deşi alţii sugerează că erau de fapt 400.000 de tone, dintr-o stâncă vulcanică de pe dealurile Charanandri din Ellora.

Asta înseamnă că, dacă oamenii ar lucra 12 ore pe zi, în fiecare zi, timp de 20 de ani, ar trebui să excaveze nu mai puţin de 20.000 de tone pe an, 1.666 tone pe lună, 55 de tone pe zi sau 4- 5 tone de rocă în fiecare oră. Iar acest lucru luând în considerare doar rocile şi praful care trebuiau îndepărtate din loc, fără să mai punem la socoteală şi excavarea propriu-zisă, precum şi timpul şi forţa de muncă necesare, astfel încât Templul Kailasa să arate ca un loc potrivit pentru un Zeu.

Dincolo de angajament şi imensul efort colectiv necesar pentru a fi construit, rămâne complexul design şi maniera estetică în care a fost construit, ceea ce face ca acest templu să fie cu adevărat unic în lume şi să iasă în evidenţă dintre celelalte 33 de peşteri religioase, temple din Complexul de peşteri Ellora. În timp ce în partea de sus sunt statui sculptate sub formă de elefanţi, cu câte o superbă Shikhara lângă ei, interiorul este plin de nenumărate statui şi reliefuri, precum şi sculpturi complexe gravate aproape în fiecare colţ.

Stâlpi înalţi de 100 de picioare şi elefanţii din arcadele sculptate chiar în partea de jos a templului, dau impresia că transportă Muntele Kailash. Complexul de peşteri Ellora constă în 34 de temple hinduse, budiste şi jain, toate construite de civilizaţii diferite, în vremuri diferite. Destul de interesant este că, deşi toate sunt numerotate, acest proces nu a fost realizat cronologic.

Mulţi arheologi au ajuns la un acord conform căruia Kailasa ar fi cel mai vechi templu construit din complex, în timp ce alţii sugerează chiar că s-ar putea să fie mult mai vechi decât datarea oficială, ceea ce face ca acest loc să fie cu adevărat uluitor.

Cele mai impresionante temple ale Indiei străvechi se află în labirintul sacru săpat în piatră dură din Maharasthra. Templele subterane create cu milenii în urmă adăpostesc esenţa mistico-religioasă a Indiei, oferind o călătorie în timp printre culturile, religiile şi geniul uman al acestui fascinant popor.

 

Au fost descoperite accidental în urmă cu 200 de ani de către un ofiţer britanic aflat la vânătoare de tigri. Şi-au câştigat rapid faima, intrând alături de altele sub protecţia UNESCO din anul 1983, când au primit titlurile World Heritage Sites.

Kailasa, despre care am oferit mai multe detalii în materialul de faţă, este peştera cu numărul 16, fiind considerată „culmea arhitecturii subterane hinduse”, a splendidă lucrare de artă, admirată în fiecare zi de mii de turişti.”[1]

SURSE

  1. https://adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea/foto-templul-kailasa-cea-mai-mare-constructie-monolitica-lume-facuta-intr-un-munte-intrata-patrimoniul-mondial-1_5b66e30fdf52022f7509bb34/index.html
  2. Foto: Internet

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...