Podișul Tibet, un ținut plin de mistere

Distribuie!

“Considerat al treilea pol al globului pamantesc,datorita faptului ca aici se inregistreaza cele mai mari altitudini ale planetei, Podisul Tibet este un tinut plin de mister,greu accesibil din exterior, fiind inconjurat din toate partile de culmi muntoase de peste 6000 de metri.

Timp de milenii a fost ca o cetate de piatra inexpugnabila, astfel incat vechea cultura tibetana a ramas, in mare masura, neafectata de culturile din jur, iar putinele influente nu au facut decat sa o imbogateasca.


Aspecte de geografie fizica Situat la o altitudine medie de peste 4500 m,Tibetul este cel mai inalt podis din lume,desfasurandu-se pe o suprafata de peste 1,22 milioane km patrati,avand un aspect accidentat, datorita numeroaselor lanturi muntoase care-l brazdeaza pe lungimi de sute de kilometri si cu inaltimi ce trec frecvent de 6-7000 de metri, uneori chiar 8000 de metri. Intre aceste lanturi muntoase se desfasoara vai adanci, pe alocuri inguste, ale caror albii sunt captusite cu grohotisuri pravalite de pe povarnisurile muntilor, iar din loc in loc sunt presarate cu lacuri,multe dintre ele cu apa sarata.

Tibetul se dezvolta pe unul dintre vechile scuturi precambriene ale Terrei, puternic fragmentat de falii in urma orogenezei alpine,ceea ce provoaca numeroase cutremure cu magnitudine medie si mare. Formarea sa este legata strans de miscarea orogenetica puternica,determinate de coliziunea subcontinentului indian de continental asiatic, ce a dat nastere celui mai impunator lant muntos al Terrei-Himalaya.


Relieful este foarte variat,alternand suprafetele netede,sub forma unor sesuri ocupate de lacuri sarate, cu lanturi muntoase de peste 6000 de metri, aproape toate orientate pe directia vest-est.

Principalele culmi muntoase sunt Kuku-Shili, Baian-Kara-Ula (in nord),Alin-Tangri, Tangla (in centru) si Transhimalaya (in sud).”[1]

SURSE

  1. https://cultural.bzi.ro/podisul-tibet-un-tinut-plin-de-mister-9832
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Picturi rupestre si statuete neobisnuite - istoria interzisa a omenirii
Operaţiunea Highjump: Amiralul Richard Byrd a ajuns în interiorul Pământului
Misterioasele statui din Bada Valley, Indonezia, cu origine necunoscută
Un strat gros de cenuşă radioactivă descoperit în Rajasthan, India, acoperă o suprafaţă de circa 5 km pătraţi, iar dovezile strânse de cercetători par să indice că ar fi avut loc o explozie atomică acum 8.000 – 12.000 de ani, care a distrus cea mai mare parte a clădirilor şi, probabil, o jumătate de milion de oameni
SUA au construit în secret avioane de luptă folosind tehnologie extraterestră
Secretele omenirii ascunse în Munții Rarău
În secolul XIII, în Franța, un cabalist evreu folosea energia electrică
Stâlpul lui Ashoka din India: Aliajul din care este realizat are o compoziţie extrem de complexă, ce îl face să nu poată fi erodat nici măcar de către poluarea acidă
Câmpul energetic al cercurilor din lanuri calmează şi vindecă
Megalitul Al-Naslaa din Arabia Saudită. Petroglifa este împărțită în două cu o precizie demnă de laserele moderne
În anii 1991-1993, căutătorii de aur din zona râului Narada, situat în partea de est a munților Urali, în Rusia, au descoperit săpând la adâncimi cuprinse între 3 și 12 metri, o serie de artefacte foarte neobișnuite, în formă de spirală. Toate testele la care au fost supuse aceste obiecte indică faptul că vârsta lor este situată undeva între 20.000 şi 320.000 de ani
Munții Bucegi și Platoul Marcahuasi din Peru

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...