Podișul Tibet, un ținut plin de mistere
“Considerat al treilea pol al globului pamantesc,datorita faptului ca aici se inregistreaza cele mai mari altitudini ale planetei, Podisul Tibet este un tinut plin de mister,greu accesibil din exterior, fiind inconjurat din toate partile de culmi muntoase de peste 6000 de metri.
Timp de milenii a fost ca o cetate de piatra inexpugnabila, astfel incat vechea cultura tibetana a ramas, in mare masura, neafectata de culturile din jur, iar putinele influente nu au facut decat sa o imbogateasca.
Aspecte de geografie fizica Situat la o altitudine medie de peste 4500 m,Tibetul este cel mai inalt podis din lume,desfasurandu-se pe o suprafata de peste 1,22 milioane km patrati,avand un aspect accidentat, datorita numeroaselor lanturi muntoase care-l brazdeaza pe lungimi de sute de kilometri si cu inaltimi ce trec frecvent de 6-7000 de metri, uneori chiar 8000 de metri. Intre aceste lanturi muntoase se desfasoara vai adanci, pe alocuri inguste, ale caror albii sunt captusite cu grohotisuri pravalite de pe povarnisurile muntilor, iar din loc in loc sunt presarate cu lacuri,multe dintre ele cu apa sarata.
Tibetul se dezvolta pe unul dintre vechile scuturi precambriene ale Terrei, puternic fragmentat de falii in urma orogenezei alpine,ceea ce provoaca numeroase cutremure cu magnitudine medie si mare. Formarea sa este legata strans de miscarea orogenetica puternica,determinate de coliziunea subcontinentului indian de continental asiatic, ce a dat nastere celui mai impunator lant muntos al Terrei-Himalaya.
Relieful este foarte variat,alternand suprafetele netede,sub forma unor sesuri ocupate de lacuri sarate, cu lanturi muntoase de peste 6000 de metri, aproape toate orientate pe directia vest-est.
Principalele culmi muntoase sunt Kuku-Shili, Baian-Kara-Ula (in nord),Alin-Tangri, Tangla (in centru) si Transhimalaya (in sud).”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.