Pila Karpen, un perpetuum mobile românesc

Distribuie!

„PILA KARPEN, UN PERPETUUM MOBILE ROMÂNESC

Roata Bessler este o invenție realizată în anul 1718, avea o mișcare perpetuă și din momentul punerii în folosință, nu a mai putut fi oprită.

Roata avea un diametru de patru metri și executa 26 de rotații pe minut. Roata a fost fabricată la castelul Weissenstein din ordinul unui duce. La început, au crezut că roata se învârte datorită unor curenți care există în cameră. Au zidit ferestrele și au închis ușile. Roata continua să se învârtă.

Ducele a hotărât să închidă camera pentru un an. Nimeni nu a mai avut acces la roată. După un an, s-a constatat că, roata se învârtea.

Trei ani mai târziu, Bessler, inventatorul roții a primit un brevet. Pentru că erau voci care considerau invenția ca fiind o șarlatanie, Bessler a pus la dispoziția unei comisii formate din specialiști ai vremii să cerceteze roata.

Membrii comisiei au declarat, mașina este un perpetuum mobile. Ea merge prin propriile ei puteri și nu poate fi oprită decât cu forța.

Roata putea ridica greutăți de până la 35 de kilograme și continua să funcționeze. Unul dintre membrii comisiei i-a scris lui Isaac Newton despre misterioasa invenție. Din păcate, Newton nu a dat curs invitației de a o studia.

În anul 1745, Bessler, sătul de acuzele că ar fi un șarlatan, a distrus roata. Secretul unui perpetuum mobile a fost luat cu el în mormânt.

În anii care au urmat, mii de fizicieni au încercat să inventeze ceva asemănător. Din păcate, încercările au eșuat de fiecare dată.
Cu toate acestea, există mișcări perpetue. O planetă are o mișcare perpetuă în jurul unei stele, electronii se mișcă perpetuu în jurul nucleului unui atom, o planetă se rotește perpetuu în jurul axei sale.

Ideea de mișcare perpetuă nu este una nouă. Un text sanscrit descrie o mișcare perpetuă a unui mecanism utilizat de vechea civilizație.

Nicolae Vasilescu Karpen a fost un inventator român care în anul 1924 a brevetat pila K și în anul 1950 a realizat-o. Pila este expusă la muzeul Dimitrie Leonida din București. Este formată dintr-un electrod de aur și unul din platină, iar electrolitul este acid sulfuric cu puritate ridicată. Pila poate genera o tensiune de 0,55 V.

Slaba reactivitate a electrozilor permite funcționarea pe perioade îndelungate dacă se menține prezența electrolitului. După 66 de ani, pila funcționează. Se spune că a fost utilizată de agențiile spațiale americane și în aplicații militare. Profesorul Ionel Solomon a declarat că pila K a fost utilizată în cadrul misiunilor Apollo.”[1]

SURSE

  1. https://www.efemeride.ro/pila-karpen-un-perpetuum-mobile-romanesc
  2. Foto: efemeride.ro

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...