Operațiunea Cyclone: CIA a creat și finanțat organizația teroristă Al Qaeda. Finanțarea mujahedinilor din Afganistan cu scopul de a lupta împotriva sovieticilor, în timpul Războiului din Afganistan (1979-1989)

Distribuie!

Operatiunea Cyclone a fost o operatiune orchestrata de Statele Unite ale Americii prin intermediul Agentiei Centrale de Informatii (CIA) prin care mujahedinii afgani au fost finantati pentru a lupta impotriva sovieticilor, in timpul si dupa Razboiul din Afganistan.

Programul avea in vedere sustinerea grupurilor islamice militante, care au favorizat regimul lui Muhammad Zia-ul-Haq in tara vecina, Pakistan, mai degraba decat alte grupuri de rezistenta afgane, mai ideologice, care au fost, de asemenea, comuniste.


Operatiunea Cyclone a fost una dintre cele mai lungi si mai scumpe operatiuni sub acoperire pe care CIA le-a desfasurat vreodata. Finantarea, in prima faza, a fost de 20-30 milioane de dolari pe an in 1980 si a crescut la 630 de milioane de dolari pe an, in 1987.

Finantarea a continuat si dupa caderea blocului comunist din 1989, cand aceeasi mujahedini s-au luptat in timpul Razboiului Civil din Afganistan din 1989-1992, orchestrat tot de „emintele cenusii” de la Washington[1].


“Programul afghan este una dintre operaţiunile CIA care a avut ulterior repercusiuni majore pe scena geopolitică mondială. Totul a început în 1978, când Afghanistanul era teatrul unui război civil în care erau implicaţi comuniştii aflaţi la putere, sprijiniţi de URSS, şi opozanţii mudjahedini. CIA s-a simţit obligată să intervină în favoarea ultimilor, pe care i-a antrenat şi înarmat, între dotările rebelilor figurând chiar şi rachete anti-aeriene.

După cum avea să se dovedească ulterior, CIA i-a pregătit practic pe viitorii luptători Al Qaeda, fapt recunoscut în parte de Agenţie prin faptul că SUA au început războiul din Afghanistan, la scurtă vreme după atentatele din 11 septembrie 2001. De altfel, este arhicunoscut faptul că Ossama Ben Laden a fost în tinereţe agent al CIA.”[2]

SURSE

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone
  2. https://www.romaniatv.net/dezvaluiri-murdare-top-10-operatiuni-secrete-ale-cia-de-la-traficul-de-droguri-la-lovituri-de-stat_218758.html
  3. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...