Enigmaticele sculpturi miniaturale realizate în secolul al XVI-lea păstrează încă secrete, chiar și după scanarea cu raze X

Distribuie!

“Potrivit boredpanda.com, în lume mai există circa 135 de sculpturi religioase miniaturale din lemn de cimișir, dintre cele realizate cu secole în urmă în Țările de Jos.

Cimișirul (Buxus sempervirens), un arbust des întâlnit prin parcurile din Europa, furnizează unul dintre tipurile de lemn cele mai potrivite pentru sculptură. Sculpturile miniaturale în lemn auriu de cimișir i-au pus în încurcătură pe oamenii de știință. Nu demult, cercetătorii au demarat un studiu asupra câtorva dintre acestea. Piesele supuse examinării provin din diferitele muzee și colecții private.


Se crede că aceste sculpturi de mici dimensiuni ar fi fost realizate, toate, într-un interval foarte scurt de timp, adică între anul 1500 și anul 1530, fie în Olanda, fie în Flandra.

Odată cu creșterea rolului și a influenței burgheziei, în Europa secolului XVI a avut loc, pentru scurtă vreme, o creștere a cererii pentru produsele de înaltă calitate cu caracter religios, dintre care făceau parte și aceste extraordinare miniaturi sculptate.
Însă influența reformei protestante (inițiată de către Martin Luther) a început să se resimtă. Multe dintre accesoriile religioase, printre care și sculpturile miniaturale realizate în lemn de cimișir, nu s-au mai bucurat de o prea mare căutare. Intervalul scurt în care s-a practicat acest migălos meșteșug în regiunile amintite, prin care bucățile de lemn erau preschimbate în opere de artă de o extraordinară finețe, explică numărul redus al acestor piese.
De curând, oamenii de știință au folosit razele X și softuri avansate de analiză 3D, pentru a le examina, fiind uimiți să constate cât de complexe sunt, în alcătuirea lor, aceste „altare în miniatură”.


Straturile interioare sunt unite între ele într-un asemenea mod, încât zonele de legătură pot fi analizate doar cu ajutorul unor microscoape moderne sau a dispozitivelor de scanare care folosesc razele X, pentru obținerea imaginilor.

S-a constatat că piesele încorporează cuie (ținte) minuscule. Dat fiind că micile sculpturi sunt decorate cu aur și alte substanțe care îngreunează chiar și examinarea cu raze X, procesele complicate prin care au fost produse rămân enigmatice.”[1]

SURSE

  1. http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=11568
  2. Foto: yogaesoteric.net

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...