Complexul piramidal din Guatemala

Distribuie!

Vechea civilizaţie Maya rămâne în continuare plină de mistere. Oamenii de ştiinţă au eşuat în dezlegarea multor secrete ale acestei culturi, precum piramidele, hieroglifele sau cunoştinţele despre astrele cereşti. Vârsta de aur a acestei civilizaţii a luat sfârşit către finalul secolului al IX-lea. Oraşele au devenit dintr-o dată pustii şi tăcute.

Lianele şi rădăcinile copacilor au pătruns prin zidurile de piatră ale templelor şi piramidelor. Populaţia extrem de numeroasă a oraşelor a dispărut fără urmă. Nu se cunoaşte nici în prezent motivul şi locul dispariţiei. Oraşul mayaş Tikal din Guatemala a constituit ultima menţiune istorică a unei aşezări maya, în anul 869 e.n.


Piramide Guatemala

Se remarcă faptul că cei care au realizat complexul piramidal de la Tikal posedau cunoştinţe astronomice avansate, aici fiind şi unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume. Aranjarea piramidelor principale imită perfect dispunerea stelelor din constelaţia Pleiadelor. Se pare că piramidele din Tikal au avut chiar un rol esenţial în împărţirea pe segmente a calendarului mayaş. Legendele spun că mayaşii sunt urmaşii direcţi ai civilizaţiei dispărute a atlanţilor.

Un vast complex de piramide mayaşe a fost descoperit în 2009 şi în Mirador, Guatemala. Acoperit complet de vegetaţia junglei, acest complex are totuşi – aşa cum afirmă dr. Richard Hansen, arheolog la Idaho State University -, mărimea uriaşă a oraşului Los Angeles din zilele noastre. Observată mai întâi din elicopter, cea mai mare piramidă din acest complex pare să fie şi una dintre cele mai mari ca volum din lume.


Vestigiile descoperite au o mare importanţa istorică pentru că preced venirea conchistadorilor spanioli cu cel puţin un mileniu. De asemenea, piramide uriaşe, acoperite de straturi groase de zăpadă, au fost identificate şi în Antarctica.

Prin faptul că ele nu ar fi putut fi construite decât atunci când teritoriul Antarcticii era o zonă cu o climă mult mai uscată şi mai caldă, ele au fost estimate ca având o vechime chiar mult mai mare decât piramidele din Egipt.

SURSE

  1. Marvin White – “Istoria interzisa a omenirii”.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...