CIA, implicată în atacul asupra ambasadei Coreei de Nord din Madrid

Distribuie!

“Potrivit anchetatorilor spanioli, doi dintre agresorii care au pătruns în sediul ambasadei Coreei de Nord din Madrid au legături cu agenţia de informații americană CIA.

BUCUREŞTI, 13 mart – Sputnik, Doina Crainic. Anchetatorii de la poliția spaniolă și de la Centrul Național de Informații (CNI) au descoperit o legătură între atacul asupra ambasadei Coreei de Nord din Madrid, care a avut loc pe 22 februarie, şi Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA).

Cel puțin doi dintre cei 10 agresori care au pătruns în ambasadă și au interogat personalul diplomatic au fost identificați și au legături cu agenția americană de informații. CIA a negat orice implicare, dar sursele guvernamentale spun că răspunsul lor este „neconvingător”, potrivit elpais.com.

Dacă se dovedește că CIA se află în spatele atacului, acest lucru poate conduce la o ruptură diplomatică între Madrid și Washington. Sursele guvernamentale spun că ar fi „inacceptabil” ca un aliat să treacă la astfel de acţiuni. Acest lucru ar însemna nu numai că agenția americană a operat pe teritoriul spaniol fără a cere autorizare sau fără a informa autoritățile, dar ar fi și o încălcare a convențiilor internaționale care protejează delegațiile diplomatice.

Mai mult, spre deosebire de alte activități legate de informații, cum sunt atacurile cibernetice, care se caracterizează prin discreție, atacul asupra ambasadei Coreei de Nord a fost deosebit de violent.

Pe 22 februarie, ora 15:00, ora locală, 10 bărbați mascați care purtau presupuse arme false au intrat în ambasadă, i-au legat pe cei opt oameni aflaţi înăuntru și le-au înfăşurat capul în pungi. Victimele au fost bătute și interogate. O femeie a reușit să scape printr-o fereastră de la etajul doi, iar țipetele ei au fost auzite de un vecin, care a alertat poliția.

Ofițerii de poliţie au sosit la faţa locului, dar când au încercat să intre în ambasadă, un bărbat le-a deschis ușa și le-a spus că nu s-a întâmplat nimic. Câteva minute mai târziu, două maşini de lux au plecat în viteză de la ambasadă. Autovehiculele folosite pentru evadare aparțineau misiunii diplomatice și au fost ulterior abandonate pe o stradă din apropiere.

Anchetatorii de la Biroul de Informații Generale (CGI) și CNI au exclus ideea că atacul a fost opera unor infractori comuni. Operațiunea a fost planificată perfect ca și cum ar fi fost efectuată de o „celulă militară”, au declarat surse apropiate de investigație. Atacatorii știau ce caută, luând doar calculatoare și telefoane mobile.

Investigația extrem de secretă va fi audiată la Înalta Curte din Spania, Audiencia Nacional, care ar putea ordona arestarea atacatorilor identificați. Totuşi, surse guvernamentale admit că ar putea fi dificil să se dovedească în instanță implicarea CIA.

Scopul atacului

Surse consideră că scopul atacului asupra ambasadei Coreei de Nord a fost acela de a obține informații despre Kim Hyok Chol, fostul ambasador al Coreei de Nord în Spania.

Kim Hyok Chol a fost expulzat din Spania pe 19 septembrie 2017 de către ministrul spaniol de Externe de atunci, Alfonso Dastis, dat fiind că testele nucleare pe care țara le efectua la vremea respectivă încălcau grav rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Kim Hyok Chol, care a fost declarat persona non grata de către Spania și a fost invitat să părăsească țara înainte de sfârșitul lunii, este în prezent unul dintre diplomații de încredere ai lui Kim Jong-un și unul dintre organizatorii summitului nuclear eșuat între Președintele Donald Trump și Kim Jon-un în Vietnam.

De asemenea, în februarie, Kim Hyok Chol a condus delegația nord-coreeană care a negociat un plan de dezarmare nucleară cu trimisul special al SUA Stephen Biegun, în schimbul ridicării sancțiunilor.”[1]

SURSE


  1. https://ro.sputnik.md/International/20190313/25145597/CIA-implicata-in-atacul-asupra-ambasadei-Coreei-de-Nord-din-Madrid-Dezvaluiri.html
  2. Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...