”Cetatea lupilor” geţi din Bulgaria

Distribuie!

În câmpia Bulgariei, la sud de Dunăre, exista o misterioasă cetate getică numită „daos dava”, tradusă de istorici „cetatea lupilor”. Se bănuieşte că a fost o capitală a marilor căpetenii getice care i-au înfruntat pe macedoneni în sudul Dunării sau aşezarea întărită a unor frăţii războinice, temuţii războinici-lup ai dacilor.

Triburile războinice ale geto-dacilor, începând cu secolul al VI lea îHR, au ocupat regiuni întinse din Europa Centrală şi de Sud-Est. Din precizările lui Vasile Pârvan şi Ion Horaţiu Crişan, aşezările lor se întindeau de la Carpaţii Păduroşi în nord până la Munţii Balcani în sud, de la Dunărea mijlocie în vest până la Nistru în est.


Aşezărilor le spuneau ”dava”, adăugându-le diferite caracteristici, Sargidava, Tamasidava etc. Una dintre cele mai misterioase şi remarcabile aşezări ale geto-dacilor nu este pe teritoriul României, ci pe cel al Bulgariei, în regiunea Razgrad.

Are o denumire, confirmată de arheologi, care a stârnit interesul, dar ale cărei secrete nu au fost pătrunse nici până astăzi. Totodată, o creaţie a culturii getice din apropierea acestei aşezări a ajuns în patrimoniul UNESCO.


”Cetatea lupilor” geţi din Bulgaria

Poartă numele de ”daos-dava”, adică ”cetatea-lupilor”, după cum au presupus istoricii că se poate traduce din graiul tracic. De această cetate a dacilor, aflată pe vechiul teritoriu al Moesiei, aminteşte şi Mircea Eliade, care acceptă această traducere, ”cetatea lupilor”.

”Oraşul Dauos Dava, în Moesia inferior, între Dunăre şi Haemus (n.r. Munţii Balcani) înseamnă literalmente <satul lupilor>. Deci dacii se numeau ei înşişi mai de demult ”lupi” sau ”cei care sunt asemeni lupilor”, cei care seamănă cu lupii”, preciza Mircea Eliade. Hesychius spune că în dialectul frigian, înrudit cu cel tracic, daos însemna lup, iar printr-o paralelă s-a afirmat că şi numele de dac vine de la daos, adică de la lup. În consecinţă, Daos Dava purta numele de ”cetatea dacilor” sau ”cetatea lupilor”.

Vasile Pârvan sugerează în lucrarea sa ”Getica” că ”Cetatea lupilor” ar fi aparţinut triburilor getice ale maedi-lor care locuiau în zona Bulgariei. ”Livius cunoaşte- pentru secolul II HR ÎHR- în teritoiul maedi-lor, între Axos şi Strymon, localitatea <Desudava>. Am încercat cu alt prilej să dovedesc că avem eventual de cetit <Deusdava>, adică <Dausdava>”, scria Pârvan.

Despre aceşti războinici daci, care ar fi populat marea cetatea ”a lupilor”, se spune în ”Enciclopedia dacică” că maedii au fost aliaţi ai Romei în războaiele cu Perseus, regele Macedoniei în secolul al II lea îHR. Totodată au purtat lupte cu romanii în 29 îHR. Aşezarea are o întindere destul de mare, încadrată pe 140 de coline, apropiate şi de mici dimensiuni, având temple, edificii şi morminte tumulare. Aşezarea a fost iniţial civilă, fiind ulterior fortificată şi transformată în cetate în decursul secolelor IV-III ÎHr, când se pare că au fost construite majoritatea edificiilor importante. Zidurile în diferite faze de construcţie au fost şi din lemn de tipul palisadelor, dar şi din piatră, după cum se arată într-un istoric al descoperirilor.

”O mărturie excepţională a culturii geţilor”

În apropierea acestei uriaşe aşezări, ”Daosdava”, se află unul dintre cele mai importante monumente funerare tracice. Este vorba despre mormântul tracic de la Sveştari, inclus în patrimoniul UNESCO. Mormântul are o arhitectură unicat, cu cariatide (n.r. femei în picioare care susţin coloane) pe jumătate vegetale şi pictură murală policromă.

Totodată impresionează îmbinarea de stil barbar, hiperoborean cu cele elenistic, zona aflându-se la contactul celor două civilizaţii. Mormântul este de tip tumular, cu un complex mortuar adânc în pământ format din mai multe încăperi şi cu trepte care coboară amintind de mitul orfic, dar şi de cultul zalmoxian, fiindcă zeul suprem al geţilor, aşa cum arată autorii antici, ar fi coborât într-o cameră subpământeană şi, aşa cum a precizat Eliade, a mimat moartea şi renaşterea.

Specialiştii UNESCO atestă clar că este vorba de un mormânt getic în care a fost îngropată o căpetenie. ”Mormântul este o mărturie excepţională a culturii geţilor, un popor tracic care locuia în nordul munţilor Haemus (astăzi Stara Planina), la limita de contact dintre lumea greacă şi cea hiperboreană, aşa cum arată şi geografii antici”, se precizează pe site-ul oficial al UNESCO. Nu se cunoaşte numele regelui sau căpeteniei în cinstea căruia a fost ridicat monumentul. Se estimează data, probabil mijlocul secolului III îHR.

Există speculaţii că ar fi vorba de Dromichaites, celebra căpeteniei getică care a înfrânt armatele macedoneanului Lisimah. Iar ”Daosdava” din Bulgaria ar fi Helis, capitala regatului condus de acesta. Nu există nicio dovadă documentară sau arheologică care să confirme aceste ipoteze. În concluzie în momentul de faţă sunt doar speculaţii.

Frăţiile de războinici de la ”Cetatea Lupilor”

Mircea Eliade precizează atât în ”Istoria religiilor”, cât şi în ”De la Zalmoxis la Ghenghis Han”, că în societatea daco-getică exista o confrerie războinică de iniţiaţi. Acest punct de vedere al lui Eliade este susţinut şi de Mircea Vulcănescu. Practic Eliade dă de înţeles că doar iniţiaţii purtau numele de daos, de lupi. Adică tinerii care trebuiau să parcurgă un anumit ritual, să treacă o serie de probe iniţiatice ”de bărbăţie” pentru a ajunge să fie acceptat în casta războinicilor de elită. Eliade spune că ei îşi spunea ”lupi”, ”războinicii-lupi”.

Sursa: https://adevarul.ro/stiri-locale/botosani/secretele-cetatii-lupilor-misterele-asezarii-1633747.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...