Cele mai impunătoare cetăţi ale dacilor

Distribuie!

Cele mai cunoscute fortificaţii dacice datează din secolele III – I î. Hr., iar rămăşiţele lor pot fi vizitate în toate regiunile României. Au fost ridicate, potrivit arheologilor, în zone intens locuite în Antichitate, în poziţii dominante care ofereau o bună apărare naturală. Erau centre economice, politice, religioase şi militare, iar dacii le numeau „dava”.

La poalele şi învecinătatea lor se întindeau aşezările civile, cu locuinţe ridicate din lemn şi lut, unele semiîngropate, cu acoperişuri din stuf sau şindrilă, în funcţie de specificul zonei. În vreme de pace, cetăţile impunătoare erau reşedinţe ale unor personaje importante din lumea dacilor, însă populaţia le folosea cel mai intens, ca refugii în vremea războaielor.


„Dacii trăiesc nedeslipiţi de munţi. De acolo, sub conducerea regelui Cotiso, obişnuiau să coboare şi să pustiască ţinuturile vecine, ori de câte ori Dunărea, îngheţată de ger, îşi unea malurile”, informa istoricul antic Florus (70 – 140 d. Hr.)

În Munţii Orăştiei (Sebeşului) se află cele mai cunoscute cetăţi dacice. Au fost înfiinţate în secolul I î. Hr., cu materiale (piatră fasonată şi andezit) aduse de la zeci de kilometri distanţă şi formau, potrivit unor istorici, un puternic sistem defensiv în jurul Sarmizegetusei Regia.


„Complexul de fortificaţii dacice din Munţii Sebeşului este amplasat într-un cadru geografic cu o excelentă fortificare naturală, situat fiind aproximativ în centrul Daciei. O zonă vastă, de aproximativ 200 kilometri pătraţi, este împânzită cu cetăţi, forturi şi turnuri de apărare, toate având zidurile din piatră de calcar fasonată, lucrate în tehnica cea mai avansată a vremii, cea grecească”, scria istoricul Ion Horaţiu Crişan, în volumul „Civilizaţia geto-dacilor” (editura Dacica, 2005).

Cetăţile dacice au fost distruse şi incendiate în timpul războaielor daco-romane de la începutul secolului al doilea. Ruinele lor au fost redescoperite la începutul secolului al XIX-lea.

Sursa: https://adevarul.ro/locale/hunedoara/curiozitati-viata-dacilor-aratau-era-rutina-activitati-excelau-1_6234ae5b5163ec427161a610/index.html

Foto: hunedoara.adevarul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...