Cea mai mare necropolă dacică se află în Ucraina
“Arheologii satmareni au descoperit cel mai mare cimitir din arealul dacic, cu ocazia sapaturilor efectuate pe santierul arheologic de la Malaia Kopania, din Ucraina, aflat la 20 kilometri de granita cu Romania. Seful Sectiei Arheologie din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare, Robert Gindele, a declarat ieri ca cimitirul de la Malaia Kopania reprezinta cea mai mare descoperire dacica de pana acum.
“Este vorba despre un cimitir de incineratie, in care am descoperit pana acum zeci de morminte. Defunctii au fost pusi pe rug, osemintele calcinate depuse in urne si ingropate in pamant”, a declarat arheologul Robert Gindele, dupa inchiderea unei noi sesiuni de cercetari in zona.
Acesta a precizat ca in mormintele de femei au fost descoperite bijuterii, fibule, catarame, inele si verigi, in timp ce in mormintele barbatilor au fost descoperite arme, printre care si unele foarte spectaculoase, precum spade indoite, o arma speciala numita fica – un fel de sabie cu un singur tais, pinteni, varfuri de lance si alte obiecte. Gindele a spus ca descoperirea este foarte importanta, avand in vedere ca ritualul de inmormantare al dacilor este foarte putin cunoscut, iar cimitirul de la Malaia Kopania este cea mai mare necropola dacica descoperita vreodata.
“La Malaia Kopania am descoperit mai multe morminte decat au fost descoperite vreodata in tot arealul Marii Dacii. Fara indoiala, vor fi cateva sute pe cand vom finaliza cercetarile. Suta la suta putem spune ca aici va fi cercetata cea mai mare necropola de pe tot arealul culturii dacice”, a spus Gindele. Acesta a mentionat ca mormintele dateaza din perioada lui Burebista, fiind descoperita si o moneda greceasca din argint din acea perioada.
Anul trecut, in cetatea de la Mala Kopania au fost descoperite si urmele unui atelier de turnat fier, inclusiv bucati de fier neprelucrat care urmau sa fie topite, o monetarie si un atelier de confectionat rasnite pentru macinatul graului. Acesta este al doilea cimitir-cetate dacic descoperit, pe langa cel din Zemplen – Slovacia, aflat la 200 kilometri de granita cu Romania.
Santierul arheologic de la Malaia Kopania se afla la 20 kilometri de granita cu Romania, la intrarea Tisei in bazinul Maramuresului istoric. Situl arheologic de la Malaia Kopania a fost deschis in urma cu 20 de ani, iar din anul 2002 o echipa de arheologi de la Muzeul Judetean Satu Mare, formata din directorul Viorel Ciubota, seful de sectie Robert Gindele si arheologii Liviu Marta si Zoltan Cardos, impreuna cu arheologi de la Universitatea Nationala din Ujgorod – Ucraina, au facut constant sapaturi in acest loc.”[1]
SURSE
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.