Viitorul navigatiei cosmice – motoarele cu apa!

• optimizarea motorului-rachetă chimic,
Lucrându-se pe schema generală a motorului-rachetă chimic clasic, s-au trasat o serie de direcţii de dezvoltare, prin care s-a urmărit creş terea performanţelor dar şi simplificarea şi economizarea acestui tip de motor. Pe lângă utilizarea de agent de lucru în stare de radical atomic s-au mai propus şi experimentat următoarele trei metode:
– simplificarea instalaţiilor auxiliare ale motorului-rachetă chimic prin utilizarea nu a unor carburanţi şi comburanţi, ci a unui singur agent de lucru care să fie ieftin, stocabil, neimflamabil, netoxic, nepe-riculos de manipulat şi necoroziv – APA.
Apa poate fi preîncălzită cu ajutorul unui generator de tip Vuia sau a unui dispozitiv bazat pe sonicitate (invenţiile lui Gogu Constan-tinescu). Acest abur urmează a fi injectat în camera electrotermică re prezentată de tubulaturi de grafit încinse la roşu (rezistoare de grafit), în care apa se descompune electrotermic formând hidrogen şi mono-xid de carbon, acesta din urmă fiind reţinut de nişte filtre electrostatice.
Performanţele acestui tip de motor sunt relativ modeste (viteza de lucru de cca 2.500 – 3.000 m/sec cu un debit de ordinul 10-15 kg/sec, ceea ce corespunde unei tracţiuni de ordinul 2.600 – 4.600 kgf) dar se compensează prin simplitatea constructivă a motorului şi raportul foarte bun dintre tracţiunea dezvoltată şi masa totală a motorului. El utilizează un generator homopolar de mici dimensiuni antrenat de un motor magnetic.
– utilizarea de hidruri metalice şi amestecuri de combustie multicomponente, conţinând nanopulberi metalice în suspensie (alu miniu, beriliu, magneziu) şi hidruri metalice.
De pildă, dacă la amestecul utilizat actualmente de naveta spa ţială americană (oxigen şi hidrogen lichid) adăugăm şi hidrura de be riliu, vom avea un impuls specific la nivelul mării de 560 sec, ceea ce înseamnă capacitatea de a dezvolta o viteză de lucru de ordinul a 5.500 m/sec la nivelul mării, putând ajunge până la 6.500 – 7.000 m/sec la altitudini mari, dacă se lucreează în regim de destindere adaptat, cu un optim coeficient de tracţiune.
Din păcate, prin construcţia sa, greoiul motor SSME al navetei spaţiale americane nu permite adaptarea pentru acest nou tip de com bustibil. Interesant de precizat faptul că motorul-rachetă rusesc RD-140 ar putea admite o adaptare la astfel de noi amestecuri combustibile…
– utilizarea ejectoarelor depresionare Coandă şi a instalaţiilor de injecţie bazate tot pe efectul Coandă, în schema motorului-rachetă, pentru obţinerea detentei reglabile şi chiar a unor efecte de combustie completă, prin realizarea unui bun amestec, reducere până la anulare a scurgerilor turbulente din regiunea ajutajului de evacuare (acestea conducând la mari pierderi de randament în cazul tuturor motoarelor-rachetă clasice) etc.
• utilizarea unor compresoare/turboagregate diferite de mo delele clasice, cu performanţe mai bune;
În cadrul acestor activităţi de cercetare au fost reţinute mai multe interesante soluţii tehnologice, printre care:
– turbina aerodepresivă de tip Coandă, prevăzută cu palete su flate, deci palete depresionare; interesant este mai ales modelul de asemenea turbină prevăzut cu suprafeţe aerodinamice poroase ;
– compresorul/turbina de tip Tesla (aşa-numita turbină „disco-idală”) care a demonstrat încă din perioada interbelică performanţe im presionante ;
– alte tipuri de compresoare/turbine (printre care şi turbina Văideanu) ce au făcut obiectul unor brevete şi aplicaţii.
• utilizarea apei drept combustibil;
Având în vedere faptul că apa conţine hidrogen (carburant) şi oxi gen (comburant), ideea utilizării apei drept combustibil a fost de multă vreme în atenţia cercetătorilor.
Fatalmente însă, apa este foarte stabilă fizico-chimic, neputând fi disociată cu uşurinţă, fiind deci nevoie de un mare aport energetic din exterior pentru a obţine o disociere completă a apei, iar resocierea acesteia evident că nu va aduce un surplus de energie, ci o energie puţin mai mică decât aceea cheltuită !
Cel care a găsit soluţia transformării apei în combustibil a fost chiar inventatorul Traian Vuia, cel care a realizat motoare cu aer cald şi cu aburi, cel care a realizat generatoarele de aburi „cu circulare forţată” şi dispozitive de carburaţie, precum şi adaptarea generatoa relor de aburi pentru a lucra în cadrul unor grupuri de forţă destinate tracţiunii mototerestre sau chiar pentru motoarele de aviaţie.
SURSE
- Lucian Cozma – „Stiinta secreta”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.