NORAD, baza americană din Munții Cheyenne

Distribuie!

NORAD, baza americana de 20 de miliarde de dolari

NORAD, o baza americana ultrasecreta, se afla ascunsa in adancul muntilor Cheyenne, din Colorado, acoperita de circa 600 de metri de granit, cu peste 5 kilometri de tuneluri situate in spatele a doua usi masive de otel, blindate, cantarind fiecare cate 25 de tone.


Intregul edificiu este situat pe o retea de arcuri de mare putere, incorporate in fundatiile cladirilor si care au rolul de a absorbi socurile puternice, provenite de la un eventual atac cu bombe de mare putere, inclusiv atomice.

Astfel, aceasta fortareata este considerata inexpugnabila, iar misiunea sa este aceea de a detecta, urmari si identifica orice obiect facut de mana omului atat in interiorul cat si in afara atmosferei terestre.


Baza secreta NORAD a fost conceputa de americani in urma lansarii primului satelit sovietic (Sputnik 1) in 1957 si a presupus o desfasurare de forte de mare anvergura.

In doar 357 de zile, s-au excavat 630.000 tone de granit, s-a folosit tehnica de ultima generatie si s-au investit circa 20 de miliarde de dolari, la pretul actual.

Roadele au fost pe masura si mini-orasul ridicat in acele timpuri este in masura chiar si in zilele noastre sa poarte un razboi cu cea mai mare amenintare militara actuala, indiferent ca se numeste Rusia, China sau orice alta natiune cu ganduri belicoase.

Procesul de inchidere/deschidere a celor doua usi, care impreuna cantaresc 50 de tone, dureaza 45 de secunde. Odata inchise usile, intreg complexul intra in regim de autonomie. Motoare de mare capacitate produc energia necesara functionarii intregului mini-oras.

Proiectat inca de la inceput pe principiul sustinerii unei perioade indelungate de autonomie in cazul unor atacuri din partea inamicului, complexul consuma in fiecare zi cantitati impresionante de energie.

Pentru buna functionare a Centrelor de comanda situate in muntele Cheyenne, un complicat labirint de motoare, conducte, supape si robinete asigura zilnic “hrana” pentru calculatoarele ultraperformante si aparatura de urmarire pe care militarii din Cheyenne o folosesc pentru a monitoriza fiecare traseu aerian si naval.

Mai mult, in timpul unei crize, prin sigilarea portilor complexului, acesta trece automat pe generatoare autonome de energie, care il decupleaza total de exterior.
Siguranta si pozitia strategica au fost elementele primordiale in alegerea construirii acestei baze.

Colorado Springs e situat in centrul Statelor Unite si exista un mare avantaj din punct de vedere al timpului de avertizare in caz de atac.

Apoi s-a studiat activitatea seismologica. Zona muntelui Cheyenne nu este expusa cutremurelor. Prezenta Academiei Fortelor Aeriene, a Bazei Militare Fort Carson si Aerobazei Peterson in Colorado Springs au contribuit la luarea deciziei in acest sens.

In interior, camere de luat vederi fixe si mobile supravegheaza orice miscare a persoanelor prezente.

In complex sunt 15 cladiri-laboratoare, total separate una de alta. Sunt toate asezate pe arcuri groase, pentru atenuarea eventualelor socuri.

In Cheyenne lucreaza, prin rotatie la cate 10 zile, 5 echipe de experti – cei mai buni – provenind din Armata, Marina, Corpul Puscasilor Marini, Fortele Aeriene Americane si fortele armate Canadiene. In total, personalul numara circa 800 de suflete, care locuiesc in orasul “presat” de cei 600 metri de granit deasupra, si sigilat de doua usi gigantice, “blast doors”, fiecare de 25 de tone.

In timpul “Razboiului rece” usile au fost mereu inchise. In prezent, accesul in incinta muntelui este strict limitat.

Un rol important in misiunea Comandamentului il are asa numitul STRATCOM – Comandamentul Strategic, care furnizeaza informatia. Modul in care se face comunicarea si timpul necesar transmiterii informatiei sunt vitale.

Metodele folosite pentru a conversa in timp real sunt prin “chat room”, exact cum fac internautii din ziua de astazi: Instant Messaging.

In trecut, comunicarea se facea pe sistem vertical. Raportarea se facea catre sef pe linie ierarhica. Astazi, sistemul este orizontal. Informatia este transmisa in toate punctele de interes in acelasi timp.

Ultima “jucarie” proiectata pentru a ajuta desfasurarea activitatii in bune conditii in STARTCOM se numeste Sea-Based X Band Radar si este inconjurat de un mare secret. E un radar imens, inalt de 86 de metri, pluteste pe Ocean si calatoreste din Hawaii pama in Alaska fara probleme. Cand valurile sunt prea puternice, se scufunda ca un submarin si are capacitatea de a sta neclintit.

Pentru a se scutura de greutatea vigilentei constante, Colorado Springs are un alt secret foarte strict pastrat. Nume de Cod: The Golden Bee – un pub autentic englez, situat la poalele Muntelui Cheyenne.

Aici, in orice vineri dupa-amiaza pot fi gasiti zeci de “watch officers” spaland granitul din gat si greutatea de pe umeri cu un yard (0,9 metri) de bere Ale, alaturi de o placinta autohtona.

 

Putin dupa, pot fi auziti cantand alaturi de pianistul ce-si face aparitia la ora 20:30 fix. Grija lumii si a bombelor nucleare e pusa deoparte. Aparatorii Americii simt viata din cand in cand, chiar si in conditiile de maxima securitate din Complex.

Sursa: https://www.ziare.com/magazin/stiri-magazin/norad-baza-americana-de-20-de-miliarde-de-dolari-1250495

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...