Ziua în care trei bombe termonucleare americane au căzut în Palomares, Spania. A patra bombă termonucleară a căzut in Marea Mediterană (17 ianuarie 1966)

Distribuie!

Incidentul nuclear de la Palomares a avut loc pe 17 ianuarie 1966. În timpul realimentării deasupra Mediteranei, în largul coastei Spaniei, un Boeing B-52G Stratofortress s-a ciocnit cu un KC-135 Stratotanker. Combustibilul transportat de Stratotanker s-a aprins în timp ce bombardierul strategic s-a dezmembrat în aer. Dintre cei 11 membri ai echipajului aflați la bordul ambelor aeronave, șapte au pierit.

În urma coliziunii, pilotul avionului B-52G, maiorul Larry G. Messinger, a declarat:


„Am venit în spatele avionului-cisternă, am fost cam rapizi și am început să-l depășim ușor. Există o procedură pe care aceștia o au la realimentarea cu combustibil, în care, dacă operatorul de baraj consideră că te apropii prea mult și că este o situație periculoasă, el va striga: Îndepărtează-te, îndepărtează-te, îndepărtează-te. Nu a existat niciun apel pentru îndepărtare, așa că nu am observat nimic periculos în acea situație. Dar, dintr-o dată, parcă s-a dezlănțuit iadul”.

Pentru a înrăutăți situația, bombardierul transporta patru bombe termonucleare B28FI Mod 2 YI în cadrul Operațiunii Chrome Dome. Trei dintre bombe au fost localizate în apropierea satului pescăresc Palomares, în timp ce a patra a fost găsită ulterior în adâncurile Mediteranei. Explozibilii non-nucleari de la două dintre ele au explodat la impactul cu solul, provocând contaminarea cu plutoniu pe o rază de aproximativ 1 km pătrat din apropierea Palomares. Acest lucru a condus la etichetarea coliziunii drept „cel mai grav accident cu radiații din istoria SUA”.


În urma incidentului de la Palomares a avut loc o acțiune de curățare în masă, cu aproximativ 1600 de militari americani (majoritatea de rang inferior și dotați cu echipamente de protecție foarte slabe) trimiși în Spania pentru a curăța solul contaminat. Mulți dintre ei au fost expuși la radiații, ceea ce le-a provocat probleme de sănătate mai târziu.

Sursa: https://evenimentulistoric.ro/cel-mai-grav-accident-cu-radiatii-din-istoria-sua-s-a-petrecut-in-spania-ce-s-a-intamplat-la-palomares.html

Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...