Porțile maramureșene

Distribuie!

“Maramureșul se laudă cu bisericile lui de lemn și turle ascuțite, înalte până în ceruri. Se laudă cu cimitirul din Săpânța, unde moartea a îmbrăcat haine albastre și stă la povești printre cruci. Și se mai laudă cu oameni frumoși și pricepuți la meșteșuguri migăloase. La fel ca bisericile lor și costumele lor populare, la fel ca muzica și tradițiile lor deosebite, porțile de lemn sunt unice în țară și în toată lumea.

Cele mai frumoase porți se văd și azi pe văile Marei și ale Izei, prin satele din comunele Bârsana sau Botiza, pe drumurile care duc spre Sighetul Marmației sau spre Baia Sprie. Mai vechi sau mai noi, porțile maramureșene au fost întotdeauna făcute din stejar, groase și ferecate cu fier, uneori mult mai înalte decât casele. Pentru că ele au apărut, înainte de toate, din necesitatea de a apăra gospodăria.


Cele mai multe porți masive, cu stâlpi groși și acoperiș din șindrilă s-au construit în vremea ocupației austro-ungare, pe la începutul secolului al XVIII-lea. Dar meșterii tâmplari nu se mulțumeau să le facă doar înalte și rezistente. Ei le-au împodobit cu simboluri tradiționale și elemente străvechi, desprinse din cultura populară, transformându-le în adevărate monumente de artă unice în lume.”

Sursa: https://www.libertateapentrufemei.ro/credinte/simbolurile-de-taina-se-scriu-si-azi-pe-portile-maramuresene-202737


Foto: Internet

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...