Muzeul Aurului din Brad (județul Hunedoara)

Distribuie!

Muzeul Aurului din Brad (județul Hunedoara) este unic în Europa, iar colecţia sa de exponate din aur cântăreşte aproape cinci kilograme.

În zona Bradului, aurul a fost extras de peste două milenii şi tot aici s-au păstrat vestigii remarcabile care atestă îndeletnicirile vechilor localnici. Un loc unic în Europa care oferă mărturii despre bogăţia zăcămintelor aurifere din munţii Apuseni şi Metaliferi este Muzeul Aurului din Brad, înfiinţat în 1896.


Colecţia sa de exponate din aur cântăreşte aproape cinci kilograme şi numără piese de aur nativ în forme inedite, cum rar mai pot fi văzute: aur fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule şi rarele combinaţii chimice naturale ale aurului cu telurul, între care silvanit şi nagyagyt, care s-au identificat pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munţii Apuseni, informează reprezentanţii muzeului.

Alte piese din aur impresionează prin forma lor, primară, înainte de a fi prelucrate. Poartă denumiri ca „pana lui Eminescu”, „balerina”,„harta României”, „feriga”, „căţeluşul” şi „răţuşca”, datorită asemănării lor cu obiectele la care fac referire. Pe rafturile muzeului este expus şi un lingou de aur de peste un kilogram, care arată bogăţia ţinutului în resurse minerale.


Celor aproape 1.000 de piese din aur nativ, majoritatea provenite din Munţii Apuseni, li se adaugă obiecte arheologice care arată cum era extras minereul în urmă cu peste două milenii, metale preţioase ca silvanitul şi nagyagytul, desoperite pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munţii Apuseni şi peste 800 de exponate din minerale rare, aduse din toate colţurile lumii.

Cele mai valoroase artefacte aflate în colecţia muzeului, cum sunt „şopârlele din aur”, au fost estimate de geologi la peste două milioane de euro. Câteva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

Sursa: Daniel Guta – https://adevarul.ro/locale/hunedoara/aurul-nativ-forme-exceptionale-expus-muzeul-unic-aurului-europa-aflat-brad-foto-1_603fe23f5163ec42718a9836/index.html

Foto: primariabrad.ro / adevarul.ro

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Departamentul Național de Informații!

Departamentul Național de Informații (DNI) – canalul oficial Telegram. Apăsați butonul “join” pentru a vă abona la canal!

Vă invităm să vă înscrieți în grupul Departamentul Național de Informații (DNI)!

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...