Misterul celor trei magi care s-au închinat la Pruncul Iisus

“La nașterea pruncului Iisus au fost martori trei magi. Aceștia nu împărăţeau credința, limba și portul evreilor. Unul dintre cele mai mari mistere ale Bibliei este de ce veniseră la căpătâiul Mariei și ce sperau ei să capete. Singura evanghelie care face referire la ei este cea a lui Matei.
Evangheliile apocrife susțin că aceștia stăpâneau tainele grele ale magiei negre și că știau să citească astrele. Cercetătorii susțin că acești trei magi ar fi venit din Persia. Se pune întrebarea cum de au sosit chiar în ziua nașterii cei trei magi și cum au parcurs cei peste 1200 de kilometri.
Brent Landau este cercetător și a avut acces la anumite documente de la Vatican. El susține că cei trei magi trăiau în îndepărtatul ținut Shir, China de azi.
Revelația magilor arată că cei trei practicau ritualuri religioase și cunoșteau momentul în care Steaua dela Bethleem o să apară pe cer.
Arheologii susțin că exista Drumul mirodeniilor care era străbătut de caravane și care trecea prin Bethleem. Magii au fost călăuziți către Bethleem de steaua miraculoasă, asemenea stelelor cu coadă ce se ivesc uneori pe cer pentru a vesti nașterea unui proroc sau moartea unui împărat.
Magii nu erau regi, erau stăpânii regilor. Evanghelia lui Matei descrie închinarea celor trei magi la picioarele pruncului Iisus. Familia pruncului era săracă și ei au oferit aur, smirnă și tămâie. Darurile aveau o simbolică. Aurul era pentru plata tributului, tămâia pentru cinstirea lui Dumnezeu și smirna pentru îmbălsămirea morților. Pe drumul de întoarcere, cei trei magi au fost creștinați de apostolul Toma. După plecarea magilor, un înger îi apare lui Iosif și-i spune să plece cu familia sa către Egipt.
Într-o evanghelie armeană apare numele celor trei magi. Gaspar este cel mai tânăr și venea din India, unde era rege, Melkon era cel mai bătrân și era regele Persiei, iar Baltazar, regele Arabiei.
După opt zile de la această întâmplare, pruncul Iisus a fost dus la Ierusalim unde a fost circumcis și unde a fost numit Iisus.
Luca, Matei, Marcu și Ioan au scris patru evanghelii care nu prezintă aceleași informații despre Iisus. Luca spune că un înger i-a vorbit Mariei. Matei susține că îngerul i-a apărut lui Iosif în vis. Marcu și Ioan nu amintesc nimic despre înger. Matei susține că Iisus s-a născut într-o casă. Luca susține că într-o iesle. Marcu și Ioan nu vorbesc despre acest lucru. Cei trei magi nu sunt amintiți decât de Marcu.
Dacă acești patru sunt evangheliștii lui Hristos de ce nu concordă istoriile lor? Doar doi povestesc despre nașterea lui Iisus, dar și în acest caz sunt informații diferite.
Se spune că Iisus s-a născut în anul 1. Matei spune că Iisus s-a născut în anul 4 e.n., în timp ce Luca susține că s-a născut în anul 6 e.n.
Luca ne spune că în momentul nașterii erau păstori cu turme pe câmp. În decembrie era imposibil. Episcopul Papiu scria în secolul al II-lea, că evanghelistul Marcu nu l-a auzit pe Iisus… el s-a alăturat mai târziu lui Petru, care propovăduia învățătura.
Mai mulți specialiști susțin că evangheliile au fost scrise în secolul al II-lea, atunci când așa-zișii autori erau oale și ulcele.
Biserica nu a clarificat aceste lucruri. Ce ne rămâne nouă, oamenilor de rând? Să dărâmăm mituri, simboluri, miracole sau să credem în ele și să nu mai cercetăm?
Trebuie să ne bucurăm de miracolul Nașterii și a Crăciunului! Vă urez un Crăciun fericit și plin de lumină tuturor, indiferent de crezurile dumneavoastră! O naștere înseamnă viață, continuitate, speranță și viitor, indiferent când a avut loc și unde.”[1]
SURSE
- http://www.efemeride.ro/misterul-celor-trei-magi-care-s-au-inchinat-la-pruncul-iisus
- Foto: efemeride.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.