Manuscrisul de la Sibiu conține informații tehnice despre rachete. Manuscrisul datează din anul 1570
În 1961, dr. Doru Todericiu, profesor de Științe și Tehnologie la Universitatea din București, a descoperit un vechi document numit Manuscrisul de la Sibiu.
Este un text de 450 de pagini, legat într-un singur volum mare, datând din 1570, care conține date tehnice despre rachete, artilerie și balistică și explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape.
Cartea veche este plină de desene și date tehnice și descrieri detaliate ale rachetelor în trepte. A fost scrisă în întregime în limba germană, dar originea documentului rămâne un mister, în ciuda apariției sale în România. Documentul a fost, în cele din urmă, publicat în 1967, într-o revistă istorică românească, sub numele de „Manuscrisul de la Sibiu”. [1]
Manuscrisul din Sibiu a uimit lumea
Manuscrisul, cel mai vechi document cunoscut din istoria rachetei spațiale moderne, a fost publicat, în premieră, în 1967, într-o revistă istorică românească, sub numele de „Manuscrisul de la Sibiu”.
Ulterior a fost publicat în mai multe ediții, ultima în 2008, sub egida Academiei Române: „Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400 – 1569)”.
Manualul cuprinde, printre altele, detalii însoțite de numeroase desene despre modul de asamblare și funcționare a unei rachete în trepte, despre aruncătoarele reactive pentru încărcături de luptă, stabilizatoare triunghiulare de direcție în zbor, modul în care încărcăturile pot fi transportate la distanță, precum și despre combustibilul lichid.
Interesant este că Manuscrisul de la Sibiu conţine un raport detaliat al unei „suliţe zburătoare”, cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.
Textul discută mai multe probleme legate de design. Printre altele, inginerul militar descrie principiul de funcționare a „suliței zburătoare” (prima descriere cunoscută a unei rachete cu mai multe trepte), folosirea aripioarelor triunghiulare și vârfului în formă de clopot și combinațiile diferitelor amestecuri de carburant bazate pe combustibil lichid.[2]
A fost scris de inginerului militar transilvănean (după alte surse, austriac) Konrad Haas (1509-1576) și este considerat o operă științifică pentru că descrie cu lux de amănunte modul în care trebuie construită o rachetă.
Konrad Haas (1509-1576) este considerat un strălucit „văzător” și primul inventator al motoarelor de rachete.[3]
SURSE
- https://radiochisinau.md/un-manuscris-descoperit-in-1961-la-sibiu-dezvaluie-desene-si-date-tehnice-detaliate-ale-rachetelor–63376.html
- https://newsweek.ro/timp-liber/foto-misterul-manuscrisului-din-sibiu-datat-1570-contine-planse-cu-rachete-spatiale-si-balistice
- https://www.convorbiri.ro/global/manuscrisului-de-la-sibiu-descrie-tehnologia-rachetelor/
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.