George W. Bush recunoaște în cartea sa „Momente de decizie” că nu au fost găsite arme de distrugere în masă în Irak. „Trupele noastre din Irak nu găsiseră arme de distrugere în masă așa cum ne-am așteptat”

Distribuie!

In cartea sa, “Momente de decizie”, George W. Bush recunoaste ca nu au fost gasite arme de distrugere in masa, arme chimice sau biologice pentru care Saddam Hussein a fost inlaturat de la putere:

“Cea mai emotionanta decizie legata de personal a fost si ultima din timpul presedintiei mele. Dilema cu care ma confruntam isi avea radacinile in vara anului 2003. Trupele noastre din Irak nu gasisera arme de distrugere in masa asa cum ne-am asteptat, iar mass-media a inceput sa caute un tap ispasitor.

In discursul meu despre starea Coalitiei din 2003, am citat un raport al serviciilor secrete britanice, care afirma ca Irakul urmarea sa cumpere uraniu de la nigerieni. Aceasta simpla fraza din discursul meu de cinci mii de cuvinte nu reprezinta un element esential in acuzarea lui Saddam.

Britanicii au continuat sa-si sustina informatiile. Cu toate astea, acele saisprezece cuvinte au devenit subiect de controversa politica si de ingrijorare.

In iulie 2003, fostul ambasador Joseph Wilson a scris un editorial in New York Times, in care sustinea ca administratia a ignorat constatarile lui sceptice facute in urma unei calatorii in Africa pentru a studia relatiile dintre Irak si Niger.

Au existat serioase dubii privind acuratetea si temeinicia raportului lui Wilson, dar afirmatia lui a devenit principalul subiect de discutie al adversarilor razboiului. La scurt timp dupa aparitia editorialului semnat de Wilson, Bob Novak, jurnalist de la Washington, semnala ca Wilson nu fusese trimis in Niger de Dick Cheney sau de vreun membru important al administratiei, cum sugerase Wilson, ci la recomandarea sotiei sale, Valerie Plame, care lucra la CIA.

Apoi s-a aflat ca sotia lui Wilson ocupat o functie strict secreta. Criticii sugerau ca cineva din administratia mea a comis o infractiune, dezvaluind in mod deliberat identitatea unui agent CIA. Departamentul de Justitie a numit un procuror special insarcinat pentru deschiderea unei anchete.”[1]

SURSE

  1. George W. Bush – “Momente de decizie” (2013).
  2. Foto: Internet

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...