Geometria sacră: tipare matematice prezente într-un mod tainic în natură, la nivelul trupului, al minţii şi al spiritului

Distribuie!

„Ce tipare (patternuri) caracterizate de simetrie şi echilibru poți regăsi în propria ta viaţă sau în realitatea înconjurătoare? Ce patternuri sunt asimetrice şi dezechilibrate? Observând cu atenţie tiparele care tind să apară, putem să ne adaptăm lor și să le utilizăm atunci când sunt echilibrate, sau să le eliminăm în cazul în care nu sunt armonioase.

Fluxul de ajustare permanentă a asimetriei către simetrie este procesul de creştere şi evoluţie. Geometria sacră ne oferă o reflectare ideală a simetriei, pe care o putem contempla atunci când traversăm provocările vieţii în căutarea echilibrului şi a armoniei.

„Matematica este alfabetul cu ajutorul căruia Dumnezeu a scris universul.ˮ – Galileo Galilei

Ce este geometria sacră?

Geometria sacră implică tipare universale sacre care sunt prezente în mod tainic în orice aspect din realitatea noastră, astfel de tipare fiind cel mai frecvent observate în arhitectură, artă şi în natura înconjurătoare. Este unanim acceptat faptul că geometria şi raporturile, armonicele şi proporţiile matematice se regăsesc, de asemenea, în muzică, în spectrul luminos şi în cosmologie. Tiparele invizibile sunt cele care animă lumea noastră fizică în același mod în care, așa cum afirmă tradiţiile spirituale, sufletul dă viață trupului.

Formele, tiparele şi compoziţiile vizuale au capacitatea de a ne atrage privirea și în același timp ne captivează imaginaţia. Prin contemplarea unor opere de artă excepţionale sau a unor peisaje mirifice din natură, putem intra într-o stare de transă elevată caracterizată de o copleșitoare emoţie estetică, care inspiră o profundă veneraţie, astfel încât această experiență a fost asociată adesea cu transcendenţa, supranaturalul sau spiritualul.

Tiparele universale sacre au la bază relaţii de cauzalitate care pot fi măsurate, numărate, replicate şi definite. Acest domeniu matematic și totodată ezoteric al cercetării şi observării, cunoscut sub numele de geometrie sacră, vă va ilumina şi încânta, el reprezentând în același timp o invitaţie de a vă transforma punctul de vedere din care priviţi lumea.

Istoria geometriei sacre

Tradițiile spirituale timpurii, incluzând Creştinismul, Hinduismul, tradiția greacă şi cele egiptene, recunoşteau existenţa diferitelor patternuri sau forme geometrice regulate care se repetau în întreaga natură. Învățații și înțelepții acelor vremuri au observat că exista o corelaţie directă sau o conexiune între diferitele elemente existente pe pământ și cele din ceruri. Aceste forme geometrice sacre se oglindesc în mod misterios pe pământ şi în cer, iar culturile antice ajunseseră la certitudinea că aceste tipare existau și se reflectau pe diferite niveluri în toate părţile universului. Ştiinţa modernă a dovedit că aceste patternuri geometrice sacre se regăsesc în toate structurile moleculare care formează baza întregii vieţi din acest univers.

Tiparele geometrice armonioase sunt cu adevărat sacre

Subiectul este vast şi chiar dacă este inspirator și revelator din punct de vedere spiritual pentru cei înzestrați cu intuiție superioară, există numeroşi matematicieni cu o formare materialistă care dispreţuiesc ideea de a corela formulele matematice și tiparele geometrice cu realitățile spirituale.
Simpla observare şi recunoaştere a acestor raporturi matematice și tipare geometrice armonioase ce se regăsesc în mod spontan în natură, precum și influenţa lor puternică asupra creațiilor artistice, arhitecturii şi muzicii inspirate sunt elemente mai mult decât suficiente pentru a vă umple sufletul de minunare!

Influenţa geometriei sacre poate fi cu ușurință observată în arhitectura acestei moschei

Pentru cineva care nu a excelat la matematică când a fost elev, geometria poate fi oricând ceva distractiv deoarece implică desenarea de forme echilibrate, cu anumite instrumente specifice (riglă, compas). Ideea de a reprezenta numerele sub anumite forme vizuale corespondente sau prin intermediul muzicii sunt alte exemple foarte speciale referitoare la modul în care elemente abstracte (numere, formule) pot fi oglindite în lumea fizică. În acest mod descoperim că matematica este o ştiinţă interesantă care se plasează în spaţiul dintre realitatea fizică şi cea non-fizică (pe care le și conectează).

Spaţiul dintre realitatea fizică şi cea non-fizică este de obicei rezervat pentru artă și spiritualitate. Tocmai de aceea este cu atât mai interesant să descoperim că formulele matematice acoperă linia de demarcație dintre cele două lumi. De asemenea, este unul dintre motivele pentru care această geometrie este considerată sacră.

Pentru cei curioși să descopere informații interesante specifice despre numere şi formule, există un website numit Math is Fun (www.mathisfun.com). Dobândind o înţelegere aprofundată asupra diferitelor forme ce sunt descrise în geometria sacră şi modul în care acestea au fost utilizate în culturile antice, puteţi învăţa cum să le valorificaţi forța lor creatoare.

Secțiunea de aur

Secțiunea de aur (numărul de aur, proporția de aur) a fost considerată de către greci ca fiind legea sau expresia matematică a frumuseţii. Este întruchiparea numerică a infinităţii şi o aproximare a ceea ce nu poate fi atins. Aceasta inspiră fiinţa să contemple posibilitatea unui număr transcendent. Din dreptunghiul de aur provine spirala lui Fibonacci care se regăseşte în flori, cochilia melcilor, conurile brazilor şi în alte creații ale Naturii.

Dreptunghiul de aur şi spirala lui Fibonacci sunt utilizate în crearea instrumentelor muzicale precum viori, violoncele, iar tonurile gamelor muzicale sunt create folosind aceleaşi formule matematice. Aceste formule au fost utilizate în arhitectură şi în elementele decorative de peste 4000 de ani şi pot fi observate la clădiri istorice precum Partenonul, marile catedrale europene etc.

Floarea vieţii, sămânţa vieţii, solidele platonice

Un alt simbol foarte important care se regăseşte în vestigii și artefacte descoperite pe întreg cuprinsul globului, cu o vechime de 6.000 până la 10.000 de ani, este Floarea Vieţii. Acest simbol este alcătuit din cercuri spaţiate egal, suprapuse, după o simetrie hexagonală şi arată ca o floare, de unde îi şi provine numele.

Poate fi observat în Egipt la templul lui Osiris, în Oraşul Interzis din China, în sinagogile din Galileea (Israel), în templele din India, în La Mesquita (Spania), în Turcia, Japonia şi în multe alte locuri. Leonardo da Vinci a petrecut mult timp studiind și contemplând modelul Florii Vieţii şi a folosit proprietăţile matematice ale acesteia în creațiile sale artistice celebre.

Doar privind acest simbol, sau urmărind să numeri cercurile pe care le conține, apare o impresie vie și magică în conștiință, şi nu este de mirare că din cele mai vechi timpuri și până în prezent, oamenii au fost şi sunt profund îndrăgostiţi de Floarea Vieţii.

În interiorul Florii se află Sămânţa

Sămânţa Vieţii este un simbol inclus în Floarea Vieţii, alături de multe alte simboluri de mare însemnătate, precum Cubul lui Metatron.

Corpurile geometrice numite poliedre regulate sunt caracterizate de laturi cu lungimi egale. Cubul, tetraedrul, dodecaedrul, icosaedrul, octaedrul sunt astfel de poliedre şi reprezintă ceea ce Planton a denumit cele cinci solide platonice. Acestea devin vizibile în Floarea Vieţii când sunt trasate linii drepte pentru a conecta centrele diferitelor cercuri din interior. Este uimitor să descoperi cum toată această simetrie se dezvăluie a fi inclusă într-un model sintetic care este creat cu ajutorul matematicii. Întrucât în multe tradiţii spirituale cercurile şi curbele reprezintă aspectul feminin, în timp ce unghiurile şi liniile drepte reprezintă aspectul masculin, simbolul Florii Vieții ne revelează, de asemenea, un echilibru dumnezeiesc dinamic al celor două polarităţi.

Geometrie sacră şi spiritualitate

Prin intermediul geometriei sacre sunt transmise și făcute accesibile energii elevate ce rafinează conștiința.

Geometria sacră ne revelează că există modele matematice abstracte în spatele oricărui aspect pe care îl vedem în natură. Cum s-ar putea aceasta corela cu călătoria noastră de integrare a ştiinţei şi spiritualităţii în viața personală? Credinţele noastre interioare creează tipare specifice (perceptive, de comportament, de gândire etc.) care se propagă facil spre în afară şi care se manifestă în experienţele trăite în lumea exterioară concretă. Invizibilul influențează vizibilul. Geometria sacră este o vizualizare şi o metaforă a conexiunilor existente la nivelul tuturor aspectelor vieții, este interfaţa dintre abstract şi realitatea fizică. Când modificăm formulele matematice, relaţiile și raporturile dintre diferite aspecte, implicit modificăm forma fizică. Aceasta este, de altfel, și învăţătura spirituală a multor mistici.

Fluxul continuu de ajustare a asimetriei spre a atinge simetria este procesul de creştere şi evoluţie. Exact ca într-o simfonie sau ca într-un film care recurge la o creștere gradată a tensiunii pentru a construi un moment culminant important şi a rezolva intriga, noi, oamenii, ne mișcăm și suntem permanent integrați în acest flux continuu evolutiv.

Puteţi contempla pentru un anumit interval de timp tipare geometrice caracterizate de simetrie, ca modalitate de a vă amplifica rezonanţa interioară psihomentală cu simetria şi echilibrul armoniei arhetipale. Puteți chiar, ca un demers de recentrare în sine, să desenaţi ori să colorați într-un mod creativ unele dintre aceste modele în timpul dvs. liber…

Tradiţiile spirituale autentice au utilizat de secole astfel de patternuri matematice, iar prin actualizarea lor în viaţa dvs. veţi face pași siguri pe drumul către o existență mai fericită şi echilibrată!

În documentarul de mai jos, Jonathan Quintin prezintă grafic modul în care geometria sacră se află la baza organizării spaţiale a universului. Geometria sacră este limbajul utilizat de Dumnezeu pentru a crea toate formele existente, spune Quintin, şi tocmai de aceea, ea reprezintă un instrument cu ajutorul căruia putem transcende diferențierea, atingând Conștiința Unității dumnezeiești supreme.”[1]

SURSE

  1. http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=18192
  2. Foto: yogaesoteric.net

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...