Drăgaica (sânziana). Proprietăți terapeutice și moduri de administrare
„Dragaica (sanziana). Proprietati terapeutice si moduri de administrare
Dragaica (Galium verum), numita si sanziana, „floarea Sfintului Ion”, inchegatoare este o planta recomandata de fitoterapie in tratamentul multor boli. Perioada propice pentru recoltarea sanzienelor este intre lunile mai si august. Pentru a beneficia de proprietatile ei terapeutice, planta trebuie taiata la 3-5 cm de la sol. Se usuca la umbra, in strat subtire, iar din cand in cand plantele se mai intorc de pe o parte pe alta. Dintr-un kilogram de flori proaspete se poate obtine circa un sfert de kilogram de planta uscata.
Calitatile diuretice, antiseptice, depurative, sedative, antispastice intestinale, cicatrizante si tonice sunt conferite de substantele active din compozitia plantei (cumarina, taninul si glucidele). Dragaica este indicate in bolile tiroidiene, in cele de piele si in cele ale sistemului nervos, in tratarea ranilor, psoriazisului si eczemelor. Forta curativa a plantelor proaspete este substantial mai mare si, de aceea, folosirea lor in cazul bolilor grave trebuie sa se faca in stare proaspata. Iata cum o puteti utiliza:
- Tinctura de sanziene: Tinctura de sanziene combate infectiile vezicii urinare. Plantele se dau prin rasnita de cafea, iar mai apoi, 20 de linguri de pulbere de sanziene se pun intr-un vas si se acopera cu alcool de 75 de grade. Amestecul obtinut se lasa doua saptamani la macerat. Intre timp, lichidul se agita energic de doua-trei ori pe zi. La finalul celor 14 zile, amestecul se strecoara si se toarna in sticle inchise la culoare. La recomandarea fitoterapeutului, se va lua cate o lingurita de tinctura de sanziene pe zi, timp de o saptamana. Tratamentul naturist se poate administra in paralel cu cel clasic. Tinctura de sanziene se recomanda si in cazul afectiunilor de la nivelul rinichilor, precum nefrite si calculi renali.
- Maceratul de sanziene: In cazul unei serii de boli grave ale sistemului nervos, precum dementa Alzheimer, Parkinsonul sau epilepsia, s-a observat ca tratamentul pe baza de sanziene ajuta la atenuarea simptomelor. In astfel de cazuri, se va folosi maceratul la rece de sanziene care se prepara foarte simplu. O lingura de planta uscata se macereaza opt-zece ore intr-o cana cu apa rece. Se administreaza cate trei cani pe zi, iar rezultatele apar dupa trei luni. De asemenea, maceratul la rece de sanziene este eficient si in bolile tiroidiene. In acest caz, se beau cate trei cani de ceai pe zi, inainte de mesele principale. La fel ca in bolile nervoase, rezultatele se observa in timp, dupa cel putin un an. In paralel, se recomanda ungerea zonei tiroidei (glanda este situata la baza gatului) cu ulei de sanziene.
- Ceaiul de sanziene: Curata rinichii, ficatul, pancreasul si splina. Ceaiul de dragaica este un leac eficient in cele mai grele boli de rinichi sau pionefrite, chiar atunci cand nimic altceva nu mai da vreun un rezultat. Se face infuzie si se bea o ceasca pe stomacul gol, 30 minute inainte de micul dejun, iar restul pe parcursul zilei, inghititura cu inghititura. Daca boala este in stadiu grav se recomanda patru cesti pe zi.
- Gargara cu infuzie de sanziene: Durerile in gat, laringitele si faringitele pot fi tratate prin gargara cu infuzie concentrata de sanziene, de patru-cinci ori pe zi. Infuzia se prepara din trei lingurite de sanziene uscate si din 250 ml de apa clocotita.
- Ceaiul de dragaica utilizat extern: Ajuta in bolile de piele, in rani, furuncule si comedoane. Se fac spălări cu fiertura de dragaica (2 lingurite planta la 500 ml apa calda).
- Sucul de dragaica: Sucul proaspat stors este eficient daca se ung zilnic cu el portiunile de piele bolnave si se lasa sa se usuce. Sucul proaspat de dragaica, impreuna cu alifia de gălbenele, este indicat in bolile maligne de piele. S-au obtinut vindecari in tratarea ulceratiilor canceroase. Simultan, trebuie folosit ceaiul depurativ de galbenele, urzica si coada soricelului.”[1]
SURSE
- https://sanatate.bzi.ro/dragaica-sanziana-proprietati-terapeutice-si-moduri-de-administrare-4471
- Foto: sanatate.bzi.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.