Dintre mulțimea de simboluri pe care le poți vedea la porțile maramureșenilor, sfoara și soarele sunt printre cele mai des folosite și printre cele mai vechi

Distribuie!

Puterea tradiției în cele mai sugestive simboluri

Dintre mulțimea de simboluri pe care le poți vedea la porțile maramureșenilor, sfoara și soarele sunt printre cele mai des folosite și printre cele mai vechi. Elementul solar și roata cu spițe, tot un simbol al Soarelui, se presupune că sunt moștenite de la daci, pentru care astrul zilei era o divinitate atotputernică și totodată forța ocrotitoare a naturii.

Sfoara sau funia, împletită din două fire groase, reprezenta dihotomia forțelor, răul și binele, viața și moartea, răsucite la nesfârșit. Din simbolul funiei s-a desprins ulterior simbolul colacului, folosit la sărbători și la pomeni.

Nu întâmplător, în mijlocul colacului se sculptează și o cruce, element străvechi, dar cu puternice conotații religioase în care oamenii nu văd doar harul lui Dumnezeu, ci și forța inimilor credincioase. Adesea, funia este modelată sub forma unui copac, cu trei rădăcini și coroana închipuită sub formă de cruce. Acesta este pomul vieții, cel care ocrotește casa.

Pe porțile bisericilor și ale cimitirelor apare peștele, un simbol vechi al creștinilor, și ciorchinii de struguri, care închipuie vinul și sângele lui Hristos. De altfel, în mănăstirile din Maramureș se întâlnește cel mai des icoana cu Iisus și vița de vie care crește din coasta Mântuitorului. Este o icoană sugestivă, care amintește de răstignirea și de sacrificiul suprem făcut de Fiul lui Dumnezeu.

Porțile maramureșene sculptate vor rămâne întotdeauna mândria maramureșenilor și pentru ele vin mulți turiști din străinătate să le vadă satele și să cunoască una dintre cele mai frumoase tradiții populare românești.

Legendele meșteșugului

Meșteșugul porților maramureșene nu poate fi pe deplin cunoscut fără legendele și credințele vechi care însoțeau munca tâmplarilor. Se spune că meșterii nu tăiau stejarul pentru poartă decât în nopțile cu lună plină, când lumina pătrunzătoare a Lunii ocrotea lemnul de rele și de duhurile necurate. Lemnul curat alunga din fața casei toate ispitele și necazurile.

Iar, când poarta nouă era adusă, se puneau în fața ei monede de argint, fire de busuioc sfințit și tămâie, să ocrotească nu doar gospodăria și pe stăpânii ei, ci pe toți cei care îi treceau pragul.

Sursa: https://www.libertateapentrufemei.ro/credinte/simbolurile-de-taina-se-scriu-si-azi-pe-portile-maramuresene-202737

Foto: Internet

Departamentul Național de Informații (DNI)

Departamentul Național de Informații (DNI) este o organizație neguvernamentală fără personalitate juridică. Departamentul Național de Informații (DNI) a fost înființat la data de 15 august 2013.

You may also like...