Cele 5 frecvențe cerebrale și efectul meditației asupra acestora
“Meditatia nu este numai o experienta spirituala si in niciun caz o banala metoda de relaxare a mintii si corpului. Meditatia are un impact major asupra frecventei creierului, modificand activitatea electrica a acestuia.
Undele cerebrale sunt prouse de comunicarea neuronala – acestea sunt, mai degraba, o serie de implusuri electrice sincronizate perfect.
Undele cerebrale stau la baza gandurilor, emotiilor si comportamentului individului. Acestea difera in functie de starea de spirit si activitatea individului. Undele cerebrale mai incete te fac sa te simti obosit, in timp ce acelea mai alerte iti dau energie si te fac sa fii mai activ.
Efectele meditatiei asupra formatiunilor cerebrale
- Meditatia poate modifica frecventa undelor cerebrale, modificand astfel starea de spirit a individului.
- In timpul meditatiei, diferite zone din creier sunt stimulate in mod diferit. Lobul frontal, responsabil cu planificarea si gandirea rationala, este dezactivat in timpul meditatiei, iar asfel apar starea de detasare si relaxare.
- Talamusul, responsabil cu informatiile senzoriale, isi incetineste activitatea, permitand individului sa devina calm. Lobul parietal, care iti permite sa percepi notiunea de timp, devine si el inactiv in timpul meditatiei.
Creierul functioneaza pe urmatoarele unde: unde alfa, unde beta, unde teta, unde gamma si unde delta.
Undele alfa sunt activate la inceputul meditatiei, atunci cand se incearca patrunderea intr-o stare profund meditativa. Acestea calmeaza sistemul nervos, reduc tensiunea articulara si ritmul cardiac. Totodata, reduc productia hormonilor stresului.
Undele beta devin active atunci cand mintea este orientata catre un obiectiv precis precum planificarea unui eveniment sau luarea unei decizii. Acestea sporesc capacitatea de concentrare si favorizeaza gandirea logica.
Undele teta, denumite si “al treilea ochi”, sunt cele care sporesc intelepciunea. Acestea devin predominante atunci cand individul executa activitati de rutina precum condusul, spalatul mainilor, impaturirea hainelor. Tot ele sunt asociate si cu “visatul cu ochii deshisi” sau cu fenomenele paranormale. Aceste unde ofera o stare de spirit buna, incurajand totodata creativitatea.
Undele gamma sunt asociate cu concentrarea intensa. Acestea reduc temerile si anxietatea si favorizeaza emotiile pozitive.
Undele delta sunt unde de inalta frecventa si apar in somnul cel mai profund.
In timpul meditatiei, creierul functioneaza predominant pe unde teta. Acestea sunt asociate cu relaxarea si detasarea, comparativ cu undele alfa care sunt asociate cu o minte foarte activa.”[1]
SURSE
- https://www.yogasat.ro/cele-5-frecvente-cerebrale-si-efectul-meditatiei-asupra-acestora
- Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.