Cea mai veche scriere de pe Pământ a fost descoperită la Miercurea Sibiului
„Pâna în anul 2012 se presupunea ca scrierea cea mai veche din lume, datata 5.500 î.Hr., apartine culturii neolitice Turdas, prin cele trei tablite descoperite la Tartaria, judetul Alba, în 1961.
Tablitele sunt inscriptionate cu un alfabet asemanator cu cel sumerian, doar ca cel din Ardeal e cu cel putin 1.000 de ani mai batrân. Multi istorici au criticat vehement descoperirea de la Tartaria, motivând ca ea nu poate reprezenta o scriere, nu în întelesul de astazi, ci o simpla însiruire de simboluri. Printre acesti istorici se numara si directorul Muzeului National Brukenthal, prof. dr. Sabin Luca.
Soarta a vrut ca tocmai profesorul Luca sa descopere, pe traseul viitoarei autostrazi Sibiu – Orastie, în situl arheologic Miercurea Sibiului 2, la doar 40 de kilometri distanta de Tartaria, o scriere si mai veche… “Eu sunt zguduit. Am organizat simpozioane, am publicat volume internationale cu semne si simboluri, cautând sa destructurez ideea dupa care în perioada neolitica existau sisteme de scriere. Nu stiu ce sa zic în cazul acesta, e ceva ordonat, nu e ornament. Din punct de vedere stiintific, este o descoperire deosebita. Când va aparea în lumea internationala va stârni o furtuna”, declara atunci directorul Muzeului National Brukenthal.
Obiectul respectiv este o bucata dintr-un vas ceramic inscriptionat, a fost realizat în anul 6200 î.Hr., adica are o vechime de 8.200 de ani, si a fost gasit la cinci metri sub pamânt, adâncime neobisnuita pentru sapaturile arheologice. Desi nu exista înca o cheie de citire a mesajului de pe vas, prof. Sabin Luca considera ca înlantuirea de semne ar putea fi descifrata daca vor fi puse cap la cap simbolurile asemanatoare care exista din abundenta în zona dunareana.”[1][2]
„Scrierea de 8000 de ani de la Miercurea Sibiului
Arheologii aflați pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie (lotul 3), la nord de Miercurea Sibiului, au anunţat la un moment dat descoperirea unui fragment ceramic inscripţionat cu simboluri necunoscute, ce ar putea dovedi existenţa scrisului în neoliticul timpuriu. Fragmentul ar putea dovedi că în perioada respectivă existau sisteme de scriere şi, potrivit lui Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, este „singurul fragment cunoscut, din acest moment cronologic, cu astfel de simboluri”. Complexul de locuinţe preistorice, datat de dinainte de anul 6.000 î.Hr. (neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.) – peste 8000 de ani vechime), a fost descoperit în situl arheologic denumit „Miercurea Sibiului 2”, localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei, şi atestă primul val de neolitizare din România.
„Am avut şansa să descoperim încă un sit din primul val de neolitizare din România. (…) Acesta se datorează unor comunităţi care au venit în vremea aceea undeva dinspre Macedonia, cele mai apropiate analogii pentru materialele descoperite se află în Macedonia sârbă şi cea grecească, deci nordul Greciei. E ciudat, dar asta este istoria. Din punct de vedere ştiinţific este o descoperire deosebită”, a declarat Sabin Luca. Arheologii sibieni au explorat trei locuinţe, alături de cuptoare şi mii de fragmente de ceramică, dar ar mai putea fi, după calculele lor, alte trei – patru locuinţe din această perioadă rămase neexplorate, în apropiere. „Aceste descoperiri ne arată că aceste comunităţi au venit năvalnic cu noua tehnologie a neoliticului cunoscută: agricultură, creşterea animalelor, arhitectură de alt tip, alte relaţii sociale, faţă de vânătorii ce stăteau pe aici, şi au stăpânit locul, mai întâi în această zonă – Oltenia, o parte din Banat şi jumătatea de vest a Transilvaniei”, a explicat Sabin Luca.
Săpăturile au fost realizate la o adâncime de aproximativ cinci metri, în perioada martie – iunie 2012. „Oricât ne-am fi căznit nu am fi reuşit să descoperim situl prin mijloace academice fiindcă au fost patru-cinci metri adâncime, la un moment dat a căzut drumul tehnologic din cauza adâncimii mari a săpăturilor. Cu niciun mijloc de detecţie actual nu se putea descoperi acest sit. Nimeni nu sapă cu hârleţul la patru metri sperând că va descoperi ceva”, a mai spus directorul muzeului din Sibiu. În situl Miercurea Sibiului 2 au fost găsite, în total, 29 de complexe cu material arheologic, ce aparţin neoliticului timpuriu – cultura Starcevo-Criş, primei epoci a fierului şi perioadei Evului Mediu timpuriu. În luna august 2012, tot pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost descoperită și cea mai veche vopsea din istoria lumii (surse: gandul.info; wikipedia.org; zf.ro; ziarulevenimentul.ro; adevaruldespre daci.ro; hotnews.ro; softmedia.com).
Acum rămâne ca specialiștii în domeniu să traducă sensul acestor simboluri ascunse de cei peste 8000 de ani de istorie.”[3]
„Lucrările arheologice preventive de pe traseul Autostrăzii Sibiu-Nădlac au dus la descoperirea, la hotarul oraşului Miercurea Sibiului, a cinci situri. Unul dintre acestea este format din mai multe aşezări umane suprapuse, iar cea mai veche dintre ele aparţine culturii Starcevo-Criş, faza I, prima manifestare a neoliticului din sud-estul şi centrul Europei. Vechime: 8.000 de ani. Acolo a fost găsit un obiect care… n-ar trebui să existe!
Despre ce este vorba? O scriere mai veche decât toate cele cunoscute până acum! “Un anume fragment ceramic ne-a trezit semne de întrebare. Nu putem afirma că inciziile reprezintă un ornament, aşadar, singura posibilitate de interpretare – ajutată de forma şi posibilul mesaj al inciziilor – este că ar transmite ceva, o informaţie după un sistem necunoscut nouă, dar uzual la acea vreme. Semnificaţia semnelor este foarte greu, dacă nu imposibil de descifrat, dar faptul că ele însemnau ceva pentru contemporani nu poate fi pus la îndoială. Este vorba despre o scriere de tip cuneiform, apărută la Sibiu cu 3.000 de ani înainte de cea cuneiformă clasică din Mesopotamia – ceea ce este de-a dreptul halucinant!”, ne-a explicat Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal (foto).
Faptul că nu s-au găsit similitudini în Balcani în legătură cu o astfel de scriere îi pune în mare încurcătură pe cercetători: ori cineva a călătorit în timp și a pus acolo acest obiect, ori istoria străveche este altfel decât ne închipuim noi astăzi… Fragmentul ceramic se află acum la Brukenthal şi este considerat obiect de tezaur.”[4]
„A fost descoperit „părintele” alfabetelor europene
Până acum se presupunea că cea mai veche scriere din lume, datată 5500 î.Hr., aparţine culturii neolitice Turdaş, prin cele trei tăbliţe descoperite la Tărtăria, judeţul Alba, în anul 1961. Tăbliţele sunt inscrip- ţionate cu un alfabet asemănător cu cel sumerian, doar că cel din Ardeal e cu 2.000 de ani mai bătrân. Mulţi istorici au criticat vehement descoperirea de la Tărtăria, motivând că ea nu poate reprezenta o scriere, în înţelesul de astăzi, ci o simplă înşiruire de simboluri. Printre aceşti istorici se număra şi directorul Muzeului Naţional Bru-kenthal, prof. universitar dr. Sabin Luca. Soarta a vrut ca tocmai profesorul Luca să descopere pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu – Orăştie, în situl arheologic Miercurea Sibiului 2, la doar 40 de kilometri distanţă de Tărtăria, o scriere şi mai veche.
Situl arheologic are 5 m adâncime
“Eu sunt zguduit. Am organizat simpozioane, am publicat volume internaţionale cu semne şi simboluri, căutând să destructurez ideea după care în perioada neolitică existau sisteme de scriere. Nu ştiu ce să zic în cazul acesta, e ceva ordonat, nu e ornament. Din punct de vedere ştiinţific, este o descoperire deosebită. Când va apărea în lumea internaţională va stârni o furtună”, a afirmat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.
Obiectul este o bucată dintr-un vas ceramic inscripţionat, a fost realizat în anul 6200 î.Hr., adică are o vechime de 8.200 de ani, şi a fost găsit la cinci metri sub pământ, adâncime neobişnuită pentru săpăturile arheologice. Deşi nu există încă o cheie de citire a mesajului de pe vas, Sabin Luca consideră că înlănţuirea de semne ar putea fi descifrată dacă vor fi puse cap la cap simbolurile asemănătoare care există din abundenţă în zona dunăreană.
“Vă informez în premieră că în data de 1 Decembrie 2012 vom organiza în Sala Polivalentă, construcţie lipită de Palatul Brukenthal, o expoziţie în care va fi prezentat acest obiect ceramic atât de deosebit”, a declarat, pentru Libertatea, prof. dr. Sabin Luca. Dată fiind vechimea acestui obiect, se poate spune că alfabetul de pe el reprezintă în acest moment “părintele” tuturor alfabetelor europene, lucru uşor de sesizat urmărind evoluţia semnelor grafice în timp.
Scriere Tărtăria – anul 4200 î. Hr.
În luna august, arheologii au descoperit pe traseul autostrăzii Sibiu – Nădlac, în localitatea Turdaş, un oraş construit în anul 4200 î.Hr, mai vechi decât piramidele egiptene, care au început să fie ridicate în anul 2630 î.Hr. În sit a a fost găsită şi o piatră cu inscripţii similare celor de la Tărtăria (accentuate în foto cu linii roşii punctate, pentru a fi mai uşor observate), lucru care a întărit ipoteza că tăbliţele sunt autentice, nu nişte “făcături”.”[5]
SURSE
- https://portal.tfm.ro/cea-mai-veche-scriere-din-lume-gasita-la-miercurea-sibiului
- http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ar-trebui-sa-ne-rescriem-istoria-romanii-nu-sunt-latini-testele-efectuate-pe-ramasite-umane-vech-537232.html
- https://www.ziarulnatiunea.ro/2019/06/06/scrierea-de-8000-de-ani-de-la-miercurea-sibiului
- https://www.libertatea.ro/lifestyle/cele-mai-misterioase-obiecte-din-romania-1481261
- https://www.libertatea.ro/stiri/a-fost-descoperit-parintele-alfabetelor-europene-818077
- Foto: rumaniamilitary.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.