Biblioteca din Alexandria
Alexandria, unul dintre cele mai impresionante oraşe ale antichităţii, a fost fondat de Alexandru Macedon la sfârşitul anului 332 î. Hr, după cucerirea Egiptului.
Despre Biblioteca din Alexandria se crede că ar fi fost fondată de Ptolemeu I sau de Ptolemeu al ll-lea. Biblioteca avea zece săli mari şi camere separate de studiu pentru cercetători. Unul dintre cei mai cunoscuţi organizatori ai bibliotecii ar fi fost Demetrios din Phalera care ar fi strâns aproximativ 700.000 de cărţi. Secole la rând, biblioteca din Alexandria a fost cel mai reprezentativ punct de cercetare din lumea antică, aici adunându-se marii gânditori ai timpurilor, de la matematicieni la filosofi şi poeţi. În legătură cu felul în care biblioteca a dispărut, există mai multe teorii.
Persoana cel mai adesea învinuită pentru distrugerea bibliotecii din Alexandria este Iulis Cezar căruia, în timpul urmăririi lui Pompei, i-a fost tăiată calea în Alexandria. Pentru că era depăşit numeric, Cezar a ordonat ca navele din port să fie incendiate. Focul s-ar fi extins şi ar fi distrus şi o parte a oraşului unde s-ar fi aflat şi biblioteca. O altă ipoteză include ideea distrugerii treptate a mai multor manuscrise, cum ar fi în timpul Patriarhului Teofil.
O altă vină îi este atribuită califului Omar care, în 640 d.Hr, când musulmanii au cucerit oraşul Alexandria, a decis că dacă biblioteca renumită pentru manuscrisele care conţineau, după cum se spunea, toate cunoştiinţele lumii, contraziceau Coranul, atunci trebuiau arse. Dacă nu îl contraziceau, atunci nu era nevoie de ele.
Sursa: https://adevarul.ro
Foto: Internet
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.